Ekonomist

987

та tuđu robu; Mađarska je pokrenula isto pitanje u korist irgovačke komore, Budim Pešte; Italija u korist trgovačkih komora u Trstu i Zadru. |

Sa gledišta gore imenovanih država ovi su predlozi, nema sumnje vrlo korisni. Beč, Pešta i Trst bili su, pre rata, komisionar za celu fteritorijn biv. Austro-Ugarske Monarhije, i njima Di, nesumnjivo bilo- vrlo korisno, ako bi mogli i u buduće iu ulogu sačuvati. Istom cilju teži i predlog koji se odnosi na Zadar: težnja je Kraljevine Italije, da Zadar postane „pretovamo pristanište i Komisionar“ za ceo hinterland našeg Jadrana.

Sa ovim drukčije izgledaju ovi predlozi ako ih posmatramo sa gledišta naših interesa. Nama je interes da stvorimo i održavamo direkinu razmenu dobara sa trećim državama; mali je interes da eliminišemo tuđe posredovanje ı da se oslobodimo od ekonomske zavisnosti; naš je interes, najzad, da trgovina u hinterlandu mašeg Jadrana ide preko naših. a ne preko tuđih pristaništa.

Iz svega do sana izloženog mislimo da nije teško obeležiti držanje, koje mi u tome pitanju moramo zauzeti. Austrija, Mađarska i Italija, rakovođeni svojim vlastitim interesima, učinile su nam predlog, koji bi, kad bi bio ostvaren bio vrlo koristan po ekonomski razvitak imenovanih gradova; sa gledišta njihovih interesa predlog je koristan, i stoga su one smatrale za umesno da ga učine! Mi sa svoje strane, rukovodeći se opet svojim vlastitim interesima, žalimo što ne možemo prihvatiti taj predlog, jer je on štetan po maše interese. Kad bi bilo u pitanju, da im činimo jednu uslugu i korist bez oštete svojih interesa, mi bi smo to rado učinili; ali kad je u. pitanju da svoje interese žrtvujemo njihovim, mi to ne možemo, upravo пе smemo raditi.

Završujući ovo izlaganje neka nam je dozvoljena jedna kratka napomena.

U nekim dnevnim i povremenim listovima savezničkih država nalazimo, dosta često, napise, kroz koje se provlači ideja, kao da bi „nasledne države“ bile dužne da se staraju, pa i po cenu velikih žrtava, o ekonomskom prosperitetu Austrije i Mađarske. Slična je ideja, koju ćemo isto tako često naći u zvaničnim i poluzvaničnim izjavama italijanske vlade: kao da bi naša Kraljevina bila dužna, da se postara o ekonomskom prosperitetu Zadra i Rijeke, koji su, tvrdi se, dovedeni u tešku ekonomsku situaciju.