Ekonomist

206

се минимум ексистенције мора да постави ниско и кад се већ мањи дохотци морају јаче да опорезују.

То су разлози, с којих је за државе с развијеним системом пореза на приход и у нормалним приликама често боље, да се ти порези, евентуално реформирани, у колико погађају фундирани доходак, придрже бар претходно, а поред тога да се уведе порез на доходак, да се дакле оствари друга наведена комбинација. Поготово вреди то онда, кад се реформа провађа у поратним временима са јаким захтевима на пореске обвезнике и смањеним пореским моралом. Треба имати на уму, да је Пруска свој систем пореза на доходак са порезом на иметак увађала у посве нормалним и повољним финансијским приликама, а велики део немачких држава а тако и Аустрија, — да је у једнаким приликама, бар претходно, пошао оним другим путем.

То је схваћање, које сам као члан стручне анкете за израду законског предлога о непосредним порезима у питању опће конструкције пореског система заступао од првог почетка. На основу подробне аргументације предлагао сам, да се јединствени порески систем, који се има увести, пројек-

"тира на комбинацији пореза на доходак са порезима на при-

ход. Порези на приход имају ту да послуже за јаче оптерећење фундираних доходака; порез на приход рада има према томе да изостане. Ставке пореза на доходак треба да буду претходно умерене, да се добију повољни резултати гледом на фатирање и процењивање доходака и да се лакше ојача порески морал. Конструира ли се јединствени порески систем, који има да се уведе у читавој држави, на томе основу, значи то само изједначење и органско даље развијање пореских система, затечених из пријашњих времена, јер у свима њезиним деловима постоје већ порези на приход, а у великом њезином делу постоји већ и порез на доходак. Систем тај може онда добро да послужи и као прелаз на систем чисто персоналних пореза -— пореза на доходак у комбинацији с порезом на иметак, — ако би се кашње нашло за добро, да се напусте порези на приход. Напрасни прелаз на такав систем у данашњим приликама значи и са фискалног гледишта корак у велику неизвесност.