Ekonomist

571

Пошто је збор једногласно примио тај реферат и резолуцију, чита г. Милићевић свој извештај о саобраћајним питањима на основу којег је донета следећа резолуција:

1) да се -без икаквог одлагања одмах не чекајући свршетак техничких радова око спровођења у живот нове изједначене саобраћајне тарифе, даду за индустрију дрвета при извозу дрвене грађе и дрвеног угља што повољнији попусти, који с обзиром на положај у коме се ова грана данас налази ни у ком случају не требају и не могу бити испод 809/%;

2) да се такођер хитним путем ублажи висина ставова за превоз артикала, који као што је случај са производима индустрије за прераду меса, цемента, цигле, црепа, итд. услед скупих подвозних издатака губе своје потрошаче у земљи и своје пијаце ван ње, при чему од велике помоћи може бити материјал, који се налази сакупљен како у Министарству и Дирекцији Државних Железница, тако и код Централе Индустриских Корпорација и т. д. | :

Г. Блашковић поднео је Збору реферат о раду Одсека за посредовање и о бављењу стране радне снаге у нашој држави. :

Одлучено је поднети Министру Социјалне Политике резолуцију, у којој се скреће пажња да се Централа Индустриских Корпорација иије заузимала никада за какво канцелариско или помоћно особље, већ једино за квалификовано стручно радништво, каквог у земљи нема. Отпуштањем таковог раденика дешава се, да је индустриско предузеће присиљено обуставити рад у целости или у појединим гранама и отпустити домаће раднике, који остају без рада и зараде. Само таквим поступком ствара се незапосленост домаће радне снаге.

Одржавањем оваквог начина рада Министарство Соц. Политике гони најбоље, за нашу индустрију ангажоване стране специјалисте, које јој је с муком и великим жртвама успело придобити и задржати, директно у службу иностраној конкуренцији. Тиме чини овој највећу услугу упропашћујући истовремено индустрију у нашој држави.(")

Пошто је примљена и ова резолуција, прешло се на избор новог председништва. Једногласно су изабрани понова сви

чланови старог председништва.

(5) У истом броју „Економиста“ доносимо засебан чланак о овом важном питању.