Ekonomist

627

земљишту и осталим природним факторима, различна краја, морају примити са највећом резервом.

Позната је чињеница: да је на малим поседима, с обзиром на величину површине, разноликија производња, него на великим поседимо. На истој површини земље први производ далеко више вредности него други. Овај општи закључак произилази из факта: што мали посед троши већи рад (и капитал) на јединицу површине него велики посед. Еребоег, који је то цифрама утврдио, вели: „Нема сумље, да великом утрошку рада одговара такође и велики бруто принос. Одступања може бити у појединим случајевима и понеких година, али цросечно никада. Где велики капитали раде, ту су и велики приходи. Где више људи раде, ту мора, у једној истој земљи и при слободном надометању, просечно већа зарада да се заслужи“.

Још исцрпније доказе о томе пружа Др. Лаур, секретар Швајцарског Савеза Земљорадника. На основу многобројних испитивања, он је утврдио: да сва имања, на којима је испитивања вршио, две трећине бруто прихода показују искључиво од сточарства. Међу сточарским гранама највеће приходе даје говедарство, па онда свињарство. Свињарство на малим поседима је најприходније. Млекарство, код свих облика поседима, даје готово подједнак приход, међутим у погледу осталих грана говедарства мали поседи су у преимућству.

Такође у погледу ратарства мали поседи предњаче великим поседима, особито са културом жита и кромпира. Из ових испитивања Др. Лаур изводи као закључак: да бруто принос поседа Mo површини расте са смањивањем величине поседа.

Др. Лаур је даље утврдио: да су мали поседи, и са опште народне привреде, у преимућству великим поседима, наиме: у колико је Поссд мањи у толшко је по општу народну привреду кориснији, т. ј. његов је допринос — израчунат по јединици површине — већи. Тај допринос, Лаур је израчунао,

да износи: код малих поседа 696,.60,%) код средњих 540:30 код великих 41548 фр нака.

Преимућство малих поседа показало се и у Немачкој. У науци о газдинству проф. Фалкеа ово се о малим посе-

Ž) Др. Лаур категорише поседе овако: мали је посед који има 3—5 ха; средњи 10—15 ха и велики преко 30 ха.