Ekonomist

651

ректор једне од највећих фабрика текстила у Манчестеру И. Грин јавља, да је његова фирма 1919 године примила 240 хиљ. тона памука и то само железницом, 1924 године пак 116 хиљ. тона су јој достављени аутомобилском вучом. 2. Од 1913 до 1924 године повећана је продукција угља у прекоморским земљама: у Африци од 7 до 12 мил. тона, у Аустралији од 14. до 18. мил. тона и у Азији од 55 до 70, мил. тона. 3. Француска је искористила репарације за најмодерније техничко преуређење својих рудника, чија продукција стално расте. 4. Повећава се у свима земљама, па и у самој Енглеској, искоришћење водених снага — _белога угља“ (у Енглеској 200 хиљ. коњских снага од 900 хиљ.) 5. Италија смањила је своју тражњу, јер је почела поново да прима угаљ по репарацијама из Немачке.

Ал. В.

Стање Народне Банке

Метална подлога показује у јуну месецу знатне промене, пошто је држава јако интервенисала на домаћим берзама и откупом свих понуђених девиза спречавала нагли скок динара. За месец дана шток девизе повећао се за 26,4 милиона динара. То је најјсче повећање у последње време. Јер, у мају месецу шток се девиза повећао за 16,2 милиона а у јуну свега за 700.000.

Кад се има на уму, да се стране валуте књиже по златном паритету, т. ј. долар 5 динара, а фунта 25 динара, онда је јасно да је за куповину девиза издато на стотине милиона папирних динара. То, међутим, не утиче на циркулацију новчаница, јер држава има право да може вршити откуп девиза, а да то не иде на уштрб контингента. Оптицај новчаница повећао се свега за 16 милиона динара. То долази поглавито због незнатног увећања зајмова на менице. Ломбард се, напротив, смањио за близу осам милиона динара. То се може објаснити тиме што се осећа обиље новца и вероватно да се отплаћују и дугови код новчаничне банке, и ако је камата свега 8 од сто годишње.

Поштанска Штедионица, као и Народна Банка, оскудевају у сигурним краткорочним пласманима. Зато се у последње време осећа довољна количина новца, и ако се с друге стране жале на оскудицу креди:а за инвестиционе сврхе.

У појединостима стање Народне Банке износило је крајем прошлог месеца као што следује: