Ekonomist

375

(Овај недостатак радне стоке у пољопривреди надокнаЂује се, донекле, на рачун мазги, магараца, волова, а нарочито и крава. Земљорадник је приморан, да ради и са музним кравама, што иде, наравно, на штету њиховог приноса у млеку. Трошкови издржавања радне стоке несразмерно расту, међутим обрађивање земљишта је недовољно баш због употребе ових „Егза!2-ова радне стоке.

Напомињемо овом приликом. да смо вршили упоређење са прератним стањем и узимали код тога у обзир целокупан број коња од 4 године и више, Међутим прератна статистика наводи, да смо имали у Србији 1905 године: коња јахаћих 49.555, теглећих — 59.664 и товарних — 34.623. Погрешно је мишљење, да су само ових 59.664 коња долазили у обзир као радна стока у пољопривреди. Сматрамо, да се ова подела односи на расу коња, а не на врсту њихове употребе. Тако су жустри топлокрвни коњи бележени као јахаћи, а ситни брдски коњи као товарни. Ипак ово се никако не сме тумачити, као да ови коњи нису употребљавани за обраду њива у пољопривреди.

И ако послератна статистика не води рачуна о овој подели коња, можемо тврдити поуздано, да је сада број хладнокрвних теглећих коња релаттвно већи. Међутим ова појава може се констатовати и у другим земљама после рата. Сматрамо с тога потпуно оправданим, да смо узимали у обзир целокупан број коња не водећи рачуна о овој подели. Ипак горњи бројеви нам не пружају потпуну слику о радној стоци у нашој пољопривреди. Морамо узети у обзир и рогату стоку па — за јужне крајеве — и магарце, што ћемо учинити другом приликом.

Ал. Вегнер.

Штрајк у Енглеској.

Највећи светски штрајк почео је ноћу између 3. и 4. маја у Енглеској: пет милијона радника најважнијих националних индустрија обуставило је рад и тиме је укочен сав економски живот у овој земљи. Од тешке индустриске ситуације у коју