Ekonomist

384

Naravno da nije time rečeno da mi moramo nastojati da imamo samo jednu jedinu luku a da za sve ostale ne freba da vodimo nikakvu brigu. To je nemoguće već radi toga, što postoje neki artikli za izvoz koji obzirom na svoju glomaznost ne mogu da podnašajn duge i teške transporte železnicom, pa se mora sve poduzeti da se u njihovoj blizini podigne jedna luka koja će da absorbira iaj promet. Bez ikakova obzira koja će od naših jadranskih luka biti glavna naša luka; drvo iz Gorskog kotara i Slovenije morati će se uflovarili preko jedne luke na sjevernom Jadranu, bauxit·i ugljen iz okolice Šibenika u šibenskoj luci; cement u splitskoj luci, a drvo iz Bosne dobrim delom n jednoj južno-dalmatinskoj luci. Nastojati da se sav taj promet sa glomaznom robom koncentrira na jednom jedinom mjestu, bilo bi neekonomsko, a me bi niti uspjelo. :

Prema tome, kad govorimo o potrebi da čitavu пази pažnju posvetimo primerno jednoj našoj luci time naravno vodimo računa i o tome da za polrebe ргејомага стошагпе rode ireba u svakom sektoru naše obale urediti jednu luku koja će biti u stanjiti da se taj glomazni promet glatko odvija. Osim toga naravno ne smiju se zapustili sve one mnogobrojne luke koje služe lokalnom saobraćaju pojedinih mjesta samo se ne smije nikako dozvoliti da se u takove luke više investira nego što je potrebno i da se carimskom i tarilalnom politikom ništa ne preuzima što bi umjetnim načinom proširilo njihov djelokrug.

Obzirom na položaj naše obale, našu glavnu luku možemo podignuti na sjevernom djelu jadranskoz mora, (Kvarnero), u сепtralnoj i negđe u južnoj Dalmaciji. Od ta tri sektora treba izabrati jednoga, vodeći naravno računa o onome Što je već izgrađemo i šlo Di se uz najmanji irošak dalo izgraditi kao i o vezama sa zaledem, dotično spojevima sa našim glavnim privrednim centrima.

Na Sjevernom Jadranu dolazi u obzir u prvom redu Sušak, zatim Bakar te sva ona mjesta na Primorju sve tamo do Senja od kojih svako drži da je upravo ono pozvano da bude naša glavna luka. U centralnoj Dalmaciji dolaze u obzir Split i Šibenik u južnoj Gruž, Boka, premda postoje i kombinacije koje bi iz Bara htjeli podignuti našu glavnu luku, dotično koji bi na ušću Neretve rado viđeli jednu takovu luku.

U prvom redu došao bi u obzir Sušak, bilo radi toga što on Već posjeduje jednu dosta izgrađenu luku, a drugo što је