Ekonomist

385

obzirom na sadašnje željezničke pruge ха пећ 200 КПотејага bliži našim glavnim privrednim centrima nego što su druge naše luke koje bi mogle doći u obzir. Nu Sušak ima opet takovih nedostataka da je nemoguće njegovu luku podignuti na našu glavnu luku.

Tu je u prvom ređu granica. Ne nekoliko kilometara, nego nekoliko metara od sušačke luke nalazi se teritorij Italije i kod, ma i najmanjeg sukoba promet u toj našoj luci bio bi totalno paraliziran. Naša sušačka luka bila je ranije samo dio riječke luke pa je teško sada iz tog dijela podignuti jednu skroz samostalnu luku. Već sada dobar dio onih koji su uposleni na Sušaku žive preko na Rijeci, pa prema tome glavni dio njihovih prihoda troši se u Italiji. Obzirom da je u Italiji život jeftiniji nego kod nas, jasno je da se i onaj naš Živalj koji stanuje na Зизаки 1! пјезоуој okolini, opskrbljuje većinom na RBijeci i naši finacjalni organi nisu nikako u stanju da to zapriječe. Sušak je danas po svom načini života jedno pregrađe Rijeke i na tome se ne da promjeniti. Prema tome, sve ono šfo bi mi uradili u korist Sušaka izrodilo bi se, iako indirektno u koristi Rrijeke. Blizina tih dvaju gradova od kojih je Rijeka daleko bogatija i veća, djeluje da svu privrednu djelatnos asorbira Rijeka. Parobrodi doduše pristaju u našoj luci, utovar i istovar vrše naši radnici nu na Sušaku se ipak u velike osjeća utjecaj blizine Rijeke.

Druga je mana Sušaka da njegova luka dostaje za sadašnji promet, ali nikako ne dostaje za jedan intezivniji promet. A mi ipak moramo sve poduzeti da našoj glavnoj luci osjegnramo dovoljan promet. U sušačkoj luci može da pristane tek pet do šest većih parobroda. Kad bude gotov novi dio obale koji je sada u gradnji moći će да pristanu, ali samo za lijepa vremena još dva do tri parobroda. Daljnje proširenje obale obzirom na tehničke poteškoće (dubina do 40 metara) zahtjevale bi investicije koje bi iznosile na stotine milijona dinaza. Površina koja bi se dala upotrijebiti za skladišta tako je ograničena da je teško na njoj podignuti potrebiti broj skladišta. Ono što je raspoloživo već je zapremljeno od željeznice i od skladišta drva i teško da bi se tu dalo mnogo dobiti na slobodnom terenu.

Potpuna izgradnja sušačke luke, a mi moramo nastojati da maxar za 10 do 20 godina izgradimo jednu modernu luku, došla bi obzirom na tehničke poteškoće i na pomanjkanje zgodnog te-