Ekonomist

; 393

финансијског којим се Општини стављају потребна средства на расположење у виду зајма.

Како потписани не располаже техничким знањем из електро технике и њених инсталација, већ само финансијским, то се он не може упуштати у мериторну оцену првога дела, за који су потребни, осим тога подаци и искуство које Општина има у погледу експлоатације своје досадашње централе. За то ће у овом извештају бити у главном говора о општим _ условима и финансијском делу понуде, а у погледу техничког дела осврнуће се само толико у колико оно са финансијским делом има везе.

Оно што одваја ову понуду од досадашњих понуда из иностранства јесте околност што њу подноси не посредник већ сам зајмодавац. Сама група, колико је мени познато, јесте првокласна. Г. Едуард Тисо је не само у Управи Шв Жељ. Банке, већ је тако исто делегиран члан у Банци светскога гласа Сосијете де Банк Сис (на немачком: Швајцарски Банк Ферајн), којој на челу стоји г. Леопод Дибоа. Несумњиво је да ће се цео посао обавити под ауспицијама Швајц. Банкферајна и то је највећа гарантија не само да Општина има пред собом озбиљну финансијску групу првога реда, већ и да ће како технички тако и финансијски део ове понуде моћи бити изведен без икаквог запињања и тешкоћа. Швајц. Банкферајн показује после рата од свих светских финансијских група врло велико интересовање за Југославију: он је Државној Хипотекарној Банци после рата дао два зајма. Најзад, корист коју ће Општина имати од тога што неће имати да плати посредничку провизију није мала ни незнатна.

Финансиски део понуде у ужем смислу те речи, садржан је у 11 тачци писма Шв, Жељ. Банке од 4 фебруара. Ту су у главном изложени услови за остварење зајма“ од 5'/, ми_лиона шв. фр. који ће вући 9", год. интереса, који се има плаћати тромесечно у року од 2 год. (ови су подаци на основу доцнијег пристанка Шв. Банкферајна).

Читајући пажљиво 11-ту тачку овога писма не може се тачно одредити да ли се овај аванс од 0', милиона динара има сматрати као банкарски кредит, другим речима, као текући рачун, или ће то бити један амортизациони зајам, који се плаћа подједнаким ануитетима свака три месеца. У другој

ЕКОНОМИСТ 26