Ekonomist

392

djaja učinili bi, da bi Split preko noći postao ne samo našom glavnom lukom nego kad bi vodili i odgovarajuću tarifalnt роlitiku jedna od glavnih, ako ne i najglavnija luka na Jadranu.

Dr. Ivo Belin.

Понуда Швајцарске Железничке Банке 32 зајам Београдској Општини.

Елаборат који је Општина дала на мишљење не садржи нацрт уговора, већ само преписку коју је у име поменуте Швајцарске Банке поднео г. Едуард Тисо. И ако се из овог елабората може конструисати целокупна понуда, ипак би по мишљењу потписатога било много згодније да је поднет нацрт уговора. Ово због тога што се у доцнијим писмима могу констатовати да постоје алтернативне солуције, а осим тога има извесних ствари које или стоје у контрадикцији или нису довољно јасно прецизиране као што he ce доцније видети.

Из овога елабората излази да Швајц. Жељезн. Банка нуди да образује у Швајцарској једно ново акционарско друштво са капиталом од 9 милиона шв. фр.; да са овим капиталом у року од 2 године сагради нову електричну централу од 12.000 киловата, централа која се може још и проширити. После 15 година (управо 15', јер се првих 6 месеци не рачуна), друштво предаје бесплатно општини нову централу. Сву енергију купује Општина првенствено од швајц. централе под условима предвиђеним у понуди, и најзад друштво ставља на расположење Општини зајам од 4', милиона шв. фр. са 10%, за 5 година са тромесечним плаћањем, ради набавке потребне за појачавање разводних линија. Све се набавља у Швајцарској. Из преписке се не види, али је потписаноме познато да је зајам повишен на 5', милиона, а камата смањена на 9%),.

Као што се из ове понуде види, она се састоји из два дела: техничког, којим се нормира изградња електричне централе и употреба, односно потрошња електричне струје, и