Ekonomist

395

Разлика долази отуда што код амортизационог начина грасунања свака се идућа отплата повећава за свој интерес, док код првога начина на отплату се не одобрава никаква камгта. - ,

Разуме се, да кад се направи целокупан обрачун за свих 20 тромесечја, по једном и по другом начину разлика постаје још много већа, тако да Општина има великог рачуна да инсистира да овај зајам не буде банкарски кредит већ амортизапиони зајам.")

Своју главну зараду налази зајмодавац колико на интересу, још и више на радовима у којима се он појављује као предузимач и у којима има да запосли своје стручно особље. "Тако исто зајмодавац ће имати зараду од лиферованог материјала, машинерија и гпарата који сав мора бити набављен из Швајцарске од појединих фирми које су чак и цитиране писму од 17 фебруара 1926 год. Све те фирме стоје у пословној вези са Сосијете де Банк Сис и на тај начин ова мођва финансијска група запослиће не само стручно особље из подручних му предузећа која припадају концерну, већ и ови предузећима (као што су браћа Сулцер, Даверио, Браун, Бовери и друг.) дати лепих поруџбина. Зајам који се на овај начин ставља на раслоложење Општини не представља стварно никакав износ капитала из Швајцарске, јер се новац из земље у главном и неће кретати, већ се одобравати оним фирмама и предузећима која стоје у вези са Сосијете де Банк Сис.

Даље користи за финансијску групу јесу у томе:

Т) Што се ослобођава царине на сав увезени материјал и машинерију. Ово ослобођење царине, ако се не буде добило, претвара се у један издатак од најмање милион шв. фр. на терет Општине.

2) Ослобођење свих пореза садашњих и будућих, што представља једну знатну финансијску жртву државе и Општине за време од 15', година.

:) Напомена: Разлика по једном и другом начину отплате може се појавити у величини годишњих квота (код првог начина оне ће бити веће у првим, а мање у доцнијим годинама; код другог начина оне су једнаке за све врежеј, али не и у целокупном обрачуну.

УРЕДНИШТВО.

26%