Ekonomist

396

3) Давање безплатног земљишта општинског на послугу, пошто се кроз 15', год. централа уступа Општини. Предвиђена максимална цифра од 150.000.— шв. фр. за земљишта која ће се купити од државе може врло лако бити и пови-. шена од стране државе, и због тога је потребно да Општина још од сада предузме потребне кораке да не мора доцније примити на себе терет плаћања вишка држави, када већ Општина безплатно уступа велике површине свога земљишта за многобројне потребе Државе.

4) Зарада коју ће финансијска група имати на експлогтацији (шв. писмо од 4. фебруара о. г.) потписани није могао узети у оцену, не познавајући ову материју нити имајући податке о односним општинским приходима из старе београдске централе. Потребно је несумњиво да општински стручњаци испитају и оцене тачност изнетих цифара у писму од 4 фебруара, као и рентабилитет до кога се долази у поменутим цифрама.

Опште примедбе које би се имале учинити у погледу појединих одредаба састоје се у следећем:

1) Поднетим елаборатом није тачно предвиђен начин на који пе се набавке вршити. На једном месту стоји да набавке врши сама Општина, а кроз цео елаборат види се да ће то бити учињено код појединих швајц. фирми. Међутим ово је важно да се зна на који ће се начин утврђивати цене, и да ли је довољно да се на основу „поднетих цена“ поруџбине. изврше, не водећи рачуна о ценама истога артикала.

2) Предузимачка награда од 6", није претерано велика, али се она рачуна на све издатке, а осим тога у послење време зна се да је услед велике конкуренције предузимачка награда на нашој пијаци знатно пала и испод горњег процента.

3) Нејасно је, услед доцнијих измена, да ли цифре од 24 милиона односно 25 милиона динара као сталне цене за лиферовану струју, које се помињу у писму од 4 фебруара под тач. 7, остају и даље у важности, кад се зна да је писмом од 16 фебруара под насловом „алинеја чл. 7 и 8“ измењена та тачка, и ако се у том истом писму од 16 фебр. на другом једном месту под насловом „додатак чл. 7“ поново спомињу цифре од 24 и 25 милиона, каб паушална сума прве етапе.