Ekonomist

5 399

ugovornice. U našem konkretnom slučaju konvencija bi dala našim” državljanima ugovorno pravo, da se mogu nastanjivati u Madarskoj odn. Albaniji, i obrnuto mađarskim odn. albanskim državljanima pravo da se slobodno nastanjuju i oivaraju i vode radnje po našoj teritoriji.

"Ра | пат је jedna ovakva konvencija pofrebma, да | se ona može kvalifikovati kao &orisna ili šfefma >

Jedna konvencija je potrebna, ako reguliše pitanja, koja za nas (naše državljane) imaju veliki praktični značaj, — jer stvaranje ugovornih prava, od kojih naši građani neće činiti prakličnu upoftrebu, ne znači ništa.

Kako stoji, posmatrana sa ovog stanovišta, konvencija O nastanjivanju koja se sada pregovara sa Mađarskom i Albanijom?

Ро ioj konvenciji naši državljani dobiće шсопото pravo, da se nastanjuju i otvaraju radnje u Mađarskoj i Albaniji; ali je orlo mali broj naših građana, Кој: се зе пт pravom RoFistifi, ili da budemo još jasniji, poneki od naših građana nastaniće se možda u Mađarskoj, dok će se moći na prste brojati oni, koji bi, u tom cilju. emigrirali za Albaniju.

U mesto prava nastanjivanja i otvaranja radnji naši državljani traže, i u pogledu na Mađarsku kao i u pogledu na Albaniju, samo pravo, da se tamo mogu privremeno zadržati u cilju obavljanja svojih trgovačkih poslova, — a za obezbedu toga prava nije poirebna konvencija o nastanjivanju već običan trgovinski HgOVOT.

Znači, dakle, da nam ova konvencija, u odnosu prema Madarskoj ı Albaniji, ije potrebna.

Što se liče onog drugog pitanja: da li se nameravana konvencija ima kvalifikovati kao korisna ili štetna, — stvar stoji ovako.

Jedna konvencija je korisna, ako su prava i obaveze odn. koristi i štete koje iz nje rezultiraju /-dnače ili bar približno једnake za oba saugovorača; ako su koristi i štete nejednake, ili ako jedna ugovorna strana ima samo koristi a druga samo štele, onda se takva konvencija ima obeležiti kao korisna samo za jednu, a kao štetna za onu drugu ugovornu stranu,

Kakvi su izgledi, u ovom pogledu, za spomenute konvencije o nastanjivanju”

Kazali smo već da će naši građani činiti vrlo malu odm. i nikakvu polrebu od onih ugovornih prava, koja će im ovom konvencijom biti obezbeđena. Sasvim drugi praktični značaj imaće