Ekonomist

400

Та ugovorom obezbeđema prava za albanske odn. za mađarske državljane: — «činjenice iz svakodnevnog živofa dokazuju nam, da će se i jedni i drugi tim pravom obilno koristiti.

Iz ovoga izlazi, da će prava i obaveze odn. koristi i štete iz ovih konvencija biti posve nejednake za jednog i drugog saugovarača: Mađarska i. Albanija koristiće u punoj meri svoja prava, dok mi nećemo od njih činiti nikakvu upotrebu. Na taj način od jedne de jure dvostrane konvencije postoje de facto jednostrana konvencija, koja se, prema gore datoj karakteristici, mora kvalitikovati kao #oy/sna za Mađarsku odn. Albaniju, a šfefna za našu Kraljevinu.

S druge strane pri oceni ovog pitanja ne sme Se izgubili iz vida još jedna značajna činjenica iz našeg privrednog života. Kao što je poznato u našim novim krajevima, a specijalno u varošima ima još uvek vrlo mnogo stranog elemenata, koji, da se tako izrazimo, dajn ovde ton privrednom živofu. Naše je i pravo i dužnost, da radimo na tome, da se prorede falange stranaca, i da na njihovo mesto dođe naš elemenat; i toga radi mi ne smemo još za neko vreme otvoriti širom vrata stranim emigrantima. U mesto toga moramo, n ovomi pitanju, sačuvati punu slobodu, pa, prema prilikama i potrebama, dozvoliti ili ne, pravo nastanjivanja i ofvaranja radnji. | >

U izlaganju koje predhodi utvrdili smo, da је ак исепје konvencije o nastanjivanju po nas nepofrebno i štetno; i s obzirom na fakav rezultat nameće se pitanje: šta je moglo odlučiti našu Vladu, ba pregovara po tom predmetu?

Mi nemamo u ovom pogledu ni jedne zvanične izjave; ali prema nekim poluzvaničnim saopštenjima, dolazimo do saznanja: da glavni razlog za zaključenje ove konvencije leži u tome, što je takva konvencija već zaključena sa Kraljevinom Itaiijom. Rezonovanje (argumentacija) glasi od prilike ovako. Između naše i Kraljevine Italije zaključena je (tj. potpisana je od obostranih delegata), pre dve godine, konvencija o nastanjivanju, i ma OSmoVuU iste priznato je italijanskim državljanima ugovorno pravo da se mogu nastanjivati i otvarati i voditi radnje na teritoriji naše države; pa kad je to pravo priznato Italiji onda nema razloga (bilo Di nedelikatno) da se isto ne prizna i svakoj trećoj državi, koja se za to bude interesovala.