Ekonomist

348

li

У излагању које предходи указали смо на чињенице које су дале повода да се код нас одомаћи мишљење о постојању“ економске кризе; сада нам остаје да изложимо узроке који су изазвали те назовимо их болесне чињенице у нашем привредном организму.

_У жељи да те узроке што јасније прикажемо потребно. је да изнесемо, у крупним потезима, кретање (развитак) наше привредне радиности после рата. |

У првој години после рата осећала се и код нас, као у осталом у скима другим државама, врло велика оскудица у роби, и, у вези с тим, наступа врло повољна пијачна коњуктура,т.ј. роба изнета на пијацу продаје се лако и за повољну цену.

Ова повољна пијачна коњуктура изазива, са своје стране, повећање производње: подижу се на све стране нова предузећа; проширује се и повећава капацитет рада у већ постојећим предузећима, = „јер је свако повећање производње значило за дотичног предузимача повећавање његове зараде“. Разуме се само по себи да се, при оваквим приликама, не може баш увек сачувати права мера, као год што се није баш увек радило са довољно обазривости: подизана су одн. проширивана предузећа са капиталом повученим на кредит уз високу интересну стопу; заснивана су предузећа за која услови рада нису били најповољнији.

У првим годинама после рата, т.ј. док је владала оскудица у роби и повољна коњуктура за продају робе на пијаци, сва та предузећа, дакле и она основана са скупим капиталом одн. предузећа са неповољним условима "рада, могла су и постојати и просперирати, и сопственици тих предузећа имали су увек лепу зараду. Али се у току времена, прилике мењају. Производња се стално повећавала, док је потрошња робе остала стационарна, или, ако се и повећала, то повећање било је знатно мање но код производње. Услед овога мења сеи пијачна коњуктура: продаја робе постаје све тежа и тежа; цена по коју се роба продаје пада, дакле нуди све мању и мању зараду. Крајњи резултат оваквог развоја доводи до последица (чињеница) које смо горе побројали. Многа предузећа долазе у тешке прилике, а једва је и потребно нагласити, да су тиме највише и у првом реду погођена баш она пре-