Ekonomist

349

-тузећа, која су основана са скупим капиталом и под неповољним условима рада: — високи продукциони трошкови, који су се могли издржати при врло повољној коњуктури, постали су сада неиздржљиви.

Ово је најглавнији, могли бисмо казати и једини чисто економски узрок, који је изазвао оне појаве, због којих се наши привредници толико жале; сада нам преостаје да укажемо на два узрока друге врсте, који су врло марљиво сарађивали са овим економским узроком, и који су оне појаве потенцирали. Овде мислимо на: (1) рђаво функционисање државних (административних и судских) власти, и (2) пореско оптерећење.

Указивање на ова два узрока потребно је не само због њихове сарадње на појачању „економске кризе“, већ и поглавито због тога, што је ово поље на коме се, по нашем мишљењу, може успешно радити у циљу поправке нашег економског стања.

Функционисање наших судских и административних инсти"туција још је и сувише далеко од доброга; и привредници који долазе, по својим пословима, у додир са властима и једне и друге врсте, могли би навести пуно примера, који би нам потврдили, да то рђаво функционисање државних власти има врло рђав утицај на развитак наше привреде.

Будући да овај проблем не улази у домен Народне Економије, ми се на њему нећемо дуго задржавати, и ограничаBaMO се на то, да наведемо само једну чињеницу, као доказ и пример о утицају државних власти на питање које нас овде интересује.

Ако човек посматра прилике на нашем новчаном тржишту, пашће му у очи једна, на први поглед, необјашњива појава: наше кредитне установе изобилују дислонибилним сумама, па ипак је, у пркос томе, тржишна интересна стопа врло висока, — што, са своје стране, јако повећава продукционе трошкове наше привредне радиности.

Може се, сумње нема, наћи и економских разлога за висок интерес; али је несумњиво и то, да се један добар део тог високог процента има приписати рђавом функционисању државних-судских и административних — власти: кредитор жоји даје новац на зајам мора урачунати велику резико-премију, јер приликом наплате не може наћи код државних власти