Ekonomist

402

za nas i nepotrebno ı Štelmo, Io mi nećemo lj. ne bismo trebali o fome ni pregovarali. 54

Postoji još jedan razlog. koji, kako smo izvešteni, utiče u tome pravcu da se zaključuju konvencije o nastanjivanju sa trećiin državama, i koji razlog zaslužuje da ga sa 2-O reči dodirnemo. ne zbog toga što bi on mnogo težio, već zbog njegovog kuriozite!3.

Konzularna konvencija sa Malijom ima, kao Što smo već naglasili, dosta protivnika, i ona je često bila predmet oštre Kritike u našoj dnevnoj štampi, — razume 5е зато ро sebi da je ta kritika često рша obuhvatala, pored objekta (konvencije), subjekte — lica koja su sarađivala pri zaključenju te konvencije. Sada ta lica kako izgleda urgiraju da se zaključe iste konvenciie i sa trećim državama, u želji i nadi, „da će se tim novim KoOuvencijama preneti diskusija ı kritika na druge predmete i druga lica, 1 да će samim fim пјћоме PO biti da se tako шташто, „razvodnjeno“.

Mi spominjemo ovaj razlog, ne, kao što rekosmo, što bi on mnogo ftežio, no poglavito zbog toga da se vidi, da i ovako sitni razlozi mogu sudelovati pri odlukama o najkrupnijim pitanjima.

Sa mnogih, dodajmo odmah neobaveštenih strama, učinjena je primedba: da konvencije o nastanjivanju treba zaključiti i zboS loga, što će, u prolivnom: slučaju, oslati u snazi i primeni predratne konvencije, koje je zaključila Kraljevina Srbija pre rata.

Ova se primedba (mišljenje) zasniva na čl. 192. Sen-ZŽermenskog-ugovora, tie je, izgleda, potrebno, da damo tumačenje te odredbe. |

Spomenuta odredba glasi:

„Do zaključenja novih Ugovora i Konvencija Državu Srba, Hrvata i Slovenaca obavezivaće punmopravno svaki ugOVOT, konvencija ili sporazum u kojima su Srbija, s jedne i jedna ma koja od Glavnih Sila savezničkih i udruženih s druge strane, bile strane ugovornice na dan 1. avgusta 1914. ili posle toga datuma i isto tako sve obaveze, koje je primila Srbija prema glavnim Silama savezničkim i udružemimm pre i posle toga datuma.“

Šta je bio cilj ove ugovome odredbe? Koliki je njen domašaj» Kako i u kome se smislu ona ima tumačiti”