Ekonomist

401

Ovo na prvi pogled vrlo logično rezonovanje zaslužuje Фа se malo prokomentariše. |

Pre svega ne treba zaboraviti, da se konzularna konvencija sa Italijom nalazi još uvek u stadijumu jednog projekta, koji nije stupio u Žživoi. Ta je konvencija potpisana od obostranih delegata, ali ona nije još podneta ni Narodnoj Skupštini; i fakat da se na to podnašanje čeka već pune dve godine čimi verovatnom VeTziju, da ova Копуепсја ima dosta protivnika i u Vladi kao i u Narodnoj Skupštini.

Mi nećemo činiti nikakve prognoze u pogledu na dalju sudbinu ove konvencije, ali fakat da ona tako dugo čeka u stadijumi projekta, oduzima joj pravo, da posluži kao razlog za zaključenje sličnih konvencija sa trečim državama.

S druge sfrane moramo naglasiti, jer se izgleda i to zaboravilo, da prilike, pod kojima je paktirana konzularna konvencija sa Italijom, nemaju nikakve sličnosti sa prilikama, pod kojima se danas vode pregovori sa Albanijom i Mađarskom.

Mi smo pregovarali i zaključili konzularnu Konvenciju sa Italijom, ne zbog toga što smo smatrali da nam je ona potrebna i korisna, već zbog toga Što je Italija to zahtevala, a mi nismo smatrali za celishodno da taj zahtev odbijemo, — iz bojazni da Di takvo odbijanje pogoršalo naš položaj u političkim pregovorimia, koji su tada vođeni. Nama je, dakle, ta konvencija nametnuta, mi smo je zaključili pod političkim pritiskom, ı ona se prezentira kao jedua Žrtva, koju prinosimo radi povoljnijeg rešenja našeg političkog spora sa iftalijom.

Prilike pod kojima se danas vode pregovori sa Mađarskom i Albanijom nemaju, kao što rekosmo, ničega sličnog. Danas se vode pregovori između dva potpuno ravnopravna saugovarača, koji ne vrše jedan na drugoga nikakav politički pristisak, već se staraju da urede svoje odnose tako, kako će to biti najkorisnije i po jednu i po drugu stranu. Prema tome mi ćemo ı sa Mađarskom i sa Albanijom voditi pregovore ond. zaključivati ugovore (konvencije) samo po onim pitanjima, za koja obe ugovorne strane imaju jnteresa; čim jedna ili druga strana nađe, da je za nju pregovaranje po nekom pitanju nepotrebno ili čak i štetno, to se pitanje, samim fim, ima skinuti sa dnevnog reda. I pošto bi, kao šio smo ranije utvrdili, zaključenje konvencije o nastanjivanju bilo