Ekonomist

407

али да казне будемо ослобођени, јер је за нас приликом пријаве робе једини био меродаван коментар, због чега одлуке Министра Финансија у погледу каквоће робе, којима мења коментар, не могу имати као последицу казну све док нису објављене“.

Решавајући овај конкретан случај по жалби, Државни Савет је решењем својим од 10. априла 1926. год. Бо. 4826 оснажио исто решење као на закону основано из разлога у њему изнетих.

| — Ј. С. поседник и гостионичар из М. у Бачкој, поднео је жалбу Државном Савету противу решења Мин. Финансија одн. Ген. Дирекције Посредних Пореза Бр. 10352 од 4. марта 1925. г., којим је одобрено решење обласне фин. дирекције у FH. Саду а којим је жалилац кажњен новчаном казном због невођења регистра о набави и продаји алкохол. течночти у своме локалу. Ожалбено решење гласи: „По расмотрењу ове жалбе и свих аката овога предмета, Генерална Дирекција Посредних Пореза је нашла: да је описима чина и сопственим признањем жалиоца утврђено, да се регистар тачно не води, чиме је учињена кривица која се казни по тач. 135 чл. 116. трошарин. правилника. Његови наводи, да је заузет својом економијом и да не може регистар водити, не може му служити у оправдање, јер му је дужност поставити такво лице у локалу које ће знати регистар водити, а не поставити лице које је неписмено; да је у сваком од ова два случаја кривица у поврату“. С тога је одобрено решење обласне дирекције у Н. Саду, којим је жалилац кажњен са 6000 дин. новчане казне.

Жалбени су наводи ови: „Строгост којом је у овом случају закон примењен могла би се односити на крчмаре, гостионичаре у градовима, код којих се алкохолна пића свакодневно у већој мери троше, и који ради тога у локалима држе више намештеника и келнера који могу регистар тачно водити. Нипошто се ово са гледишта правде и праведности не може примењивати на обичне сеоске крчмаре, којима је крчмарски обрт само споредно занимање, а главно занимање је обрађивање земље, па управо тога ради морају на радне дане, изузев празника, у пољу бити отсутни, а догађа се обично да кроз више дана не имаде никакве продаје алкохолних пића, а набавке су тако ретке да се редовито одмах како дођу у регистар упишу.

Генерална Дирекција Посредних Пореза у Београду поменутим својим решењем држећи се неправедне мотивације обласне финанс. дирекције и оптужбе органа финансијске контроле, потврдила је првомолбену пресуду, и тако је не обзирући се на овде истакнуте ублажавајуће и уважења вредне