Ekonomist

765

Другим речима : да би се дошло до регуларности т.ј. до правила о реду у друштву, која су нам неопходно потребна да би се знали управљати и да би били у стању да извесне појаве изазовемо — које сматрамо да су повољне, а да друге појаве које сматрамо за неповољне одклонимо, потребно је посматрати велики број случајева, дуги низ година и на многим местима. Као што се види из свега, опсервација у статистици је врло тешка. Да би се, у неколико бар, олакшао посао, како организаторима, тако и агентима опсервације, научници су искуством и равмишљањем дошли до следећих правила :

Прво правило : треба прецизно дефинисати природу факта или феномена, које треба опсервисати, јасно га издвојити, тако да га агент опсервације може познати без тешкоће ;

Друго : опсервације треба да буду симултане, т.ј. да се врше истовремено на равним местима. Једино симултаношћу приближавају се опсервације у статистици опсервацијама у другим наукама. Тако н.п. попис становништва у једној земљи не траба да почне с једног краја да би се, после извесног времена, завршио на другом крају. Услови опсервације биће онда промењени.

Треће правило : опсервације треба да буду што опсежније. (0 овоме правилу било је већ речи приликом излагања закона великих бројева. Остаје нам да прецизирамо природу овог »вакона«. Постоје три врсте закона. Првој припадају природни закони. Они имају две карактеристике : универсални су и перманентни. Универсални су, т.ј. примењују се свуда, независно од »географске ширине«, т.ј. од средине, са предпоставком да су претходни услови испуњени. Перманентни су, т.). увек дају исте резултате, под истим условима, дакле стални су. Ти природни закони не изражавају ништа друго до извесне "односе који се формирају спонтано ивмеђу појава, ако су извесни предходни услови испуњени.

Другој припадају јуридички закони. То су прописи, који људима у друштву наређују, извесно делање, а извесна забрањују. Они нису ни универсални ни перманентни. Нису уни"версални, т. ]. свака средина, свако друштво има своје законе. Нису перманентни, т.ј. варирају у времену и акомодирају се обичајима, који се мењају у току времена.

Трећој припадају специјални закони. То су тенденције, до којих долавимо опсервацијама вршеним у току дугог вре-