Ekonomist

778

нералне. Овако се груписање показало непрактично, тако даје усвојено једно груписање по намени, којој производи служе, т. ј. исхрани, сировине намењене индустрији и фабриковани артикли.

Дакле, да би се извршило груписање потребно је класирати све јединице исте природе, које се налазе прибране у разним формуларима (листама). Према томе неопходно је потребно одредити моделе, који служе за груписање.

Постоје две методе груписања. Прва је груписање т. зв. »поентажама«. Друга је т. 8. метода »фишева«. Метода »поентаже« састоји се у бележењу сваке јединице до пете вертикалном цртицом, а за пету косом цртицом преко ових четири јединица. Сабирање се врши са овим групама, које садржавају пет "јединица. У место цртица могу се употребити п тачкице.

___ Методом »поентаже« могуће је служити се само када груписање није сувише компликовано и опсежно.

Ево узрока, из којих метода »поентаже« постаје непримендива :

1. Она повлачи манипулисање целокупним материјалом, што постаје врло незгодно ако је материјал обилан :

2. »Агенат«, који врши поентажу може да се превари приликом поентирања ; /

3. Може и да посумња у поентажу јединица; и

4. Контрола грешака је немогућа ; корекције су у стању само да доведу цифре у склад, али никако у везу са реалношћу.

Метода »фишева« састоји се у груписању материјала на парчетима хартије одређеног облика и димензије са рубрикама, које варирају према материјалу кога треба средити. Ова се метода употребљава, када је материјал кога треба средити врло компликован или га треба извадити из регистара, где су унесене разноврсне јединице једна за другом. Искуство је показало да је метода »фишева« згоднија, економнија пи сигурнија.

|. Ово је једина метода, која се да употребити, када треба средити материјал, који се налази по регистрима (списковима наворођених, венчаних и умрлих пли судским регистрима осуђених, ит. д.);

2. Руковање »фишевима« је лако. Набавка »фишева« није скупа. Велики број бројних података налази се сконцентрисан на малом простору ;