Ekonomist

835

чаја, он је поништио решења Министра Финансија, пошто је очевидно да су се наше финансијске власти, па и Министар Финансија више руководиле фискалним интересима него ли тачном применом Закона. У исто време, ова јудикатура Држав. Савета, има да послужи нижим управним властима као критеријум приликом промене Закона или тумачења закона ва исте и сличне случајеве.

ране

Валоризација дугова

Roman KFuratow-Kuratowski. Les problemes de la baise du mark polonai dans le domame du droit prive et leur rćzolution Тешејануе артез PFintroduction de la nowvelle топпале polonaise. Agen. 1925. |

Пошто се приближује тренутак када ће се, у вези са потпуном стабилизацијом динара, одредити његов паритет у злату, меродавни фактори и правнички свет показују веће интересовање за питање о валоризацији дугова, који су постали пре стабилизације, јер њихова реална вредност у моменту закључења и у моменту исплате није иста услед промене вредности динара. Доказ интересовања наше јавности за ово питање је стављање истог на дневни ред другог правничког конгреса, одржаног у ЈЉубљани и пренос његов на решење трећег конгреса, јер револуција није могла да буде донета због потребе дубљег проучавања овог опсежног питања и измирења супротних гледишта.

Под оваквим околностима шири кругови наших економиста, правника и привредника морају се заинтересовати за опит других земаља, које су још више страдале од осцилација своје валуте, па су решиле после њене стабилизације нарочитим законима питања, која су скопчана са валоризацијом дугова. Због тога надамо се, да читаоци »Економиста« неће нама замерити наш покушај да скренемо њихову пажњу на горе наведену брошуру на француском језику, која је посвећена валоризацији дугова у Пољској.

PL. al

Катастрофални пад пољске марке, услед којег американски

долар који је вредео у децембру 1918 год. 620 мар., се попео на