Ekonomist

100

Пре свега нека нам је дозвољено да укажемо само на једну значајну чињеницу, која карактерише пристрасност француских судова у овом спору.

__У француској предратној јуриспруденцији често је и ретлавано (пред судовима) п дискутовано (у правној литератури) питање о томе : има ли и каква значаја ознака монете у уговорима " И као резултати те праксе и научног испитивања француска предратна јуриспруденција готово унисоно лолази O закључка: да је ознака у монети беззначајна (Плањиол је обележава чак п неозаконитом-недозвољеном).:

После рата француска јуриспруденција мења донекле своје мишљење, одн. сужава домашај свога ранијег мишљења, на име: она остаје и на даље на становишту, да је ознака монете безначајна (недоввољена) у уговорима између два“ француза птли између једног француза и једног странца, ако је странац поверилац ; али налазе, да је ознака монете у злату дозвољена пи са пуним ефектом у уговорима закљученим између француских и страних поданика (држава, других приватних лица), — када се ови последњи (етранци) јављају као дужници.

Осећајући потребу, да мотивише ову разлику код једних и других уговора (јер се пре рата није повлачила разлика између једних и других уговора) француска јуриспруденција позива се на декрет о принудном курсу, тачније на декрет којим је Француска Народна Банка ослобођена од обавезе конвертовања коме даје једно интересантно тумачење и домашај. Њена мотивација гласи од прилике овако.

Декрет којим се француска Народна Банка ослобађа од обавеве конвгртовања донет је, вели се, у циљу заштите једног вишег јавног иптереса, на име, у циљу да се заштити метална подлога Француске Народне Банке. — Ова подлога била би угрожена, ако се не би завео принудни курс ва интерне новчане обавезе одн. ва обавезе по којима је француски држављанин дужник ; а, пошто дугови (плаћање) странаца у злату пли у сребру француским повериоцима не само што не угрожавају металну подлогу Француске Народне Банке, него, на против могу бити п повољни за њу, то се јавни интерес (заштита банчине подлоге) не противи томе, да се принудни курс не примењује на такве обавезе т.ј. на обавезе странаца према французима.

| 1 Изузетак je ако је дуг контрахован не у новцу (монети) већу злату као роби (златне полуге мерене ло тежини и финоћи).