Ekonomist

118

skupe paralelne linije pa tako po ovom planu mi bi imali nekoliko pruga koje su Jedna od druge udaljene samo par kilometara i koje imaju istu polaznu i završnu točku.

Mi svi pravom tražimo da se privrednici pripuste ka izrađivanju našeg privrednog programa. Najprvo su počeli razni kongresi privrednika koji su donašali resolucije sa 50 do GO točaka Које su vrvile raznim zahtjevima, od kojih Je većina bila neostvariva, pa su se ti kongresi malo po malo razvili u prijateljske sastanke sekretara naših privrednih komora, koje svrše sa nekoliko banketa ı sa resolucijama koje nitko ne uzimlje ozbiljno i koje nitko ni ne kuša da sprovodi u život; tako da se par dana poslije kongresa uopće zaboravlja da se je ı održao.

Resultat rada saobraćajne konferencije daje potpuno pravo onima koji zastupaju mišljenje, da ni naši privrednici nemaju baš mnogo smisla za pozitivan rad. Jer staviti program koji obuhvaća 70 novih pruga od kojih neke dolaze skroz nove jer ih nitko do danas nije reklamirao nije nikakovo umjeće, pogotovo onda kad se sastavljači nemaju brinuti kako će se i gdje namaknuti sredstva potrebita za izgradnju svih tih pruga ı na koji će se načm doći do pokrića za isplatu kamata kod takovih zajmova. Mi smo pravom očekivali, da će ta konlerencija donjeti jednu osnovu koja odgvovara ı našim financijalnim sredstvima i potrebama naše privrede ı koja se prema tome u dogledno vrijeme dade i realiziratt. Samim popisom svih onih željezničkih pruga koje Je bilo tko ı bilo gde predložio, došli bi po prilici do istoe resultata do kojega je došla i ova konferencija. Kad bi slučajno Jednom našem ministru saobraćaja uspJelo da dođe do Jednog zajma od par milijardi dinara koje bi morao utrošiti u gradnju novih pruga on bi, upogled pruga koje se imaju izgraditi morao sazvati Jednu novu konferenciju budući da rad ove sadašnje konferencije ne znači ništa, ı ne pokazuje pravac kojim se ima uputiti naše nastojanje da nam saobraćajna mreža najbolje odgovara.

Obzirom na veliki broj predloženih pruga reći ćenam se da је 60 program koji se ima izvesti za 20,90 pa čak ı 50 codma, pa da Je već sada potrebito da se odredi kojim će pravcem ići razvilak naše željezničke mreže. Prvo mi nigde u svijetu nismo vidjeli da se Je izradivao saobraćajni plan za 50 godina unapred, a drugo nitko ne zna kako će se privredno razvijati pojedini naši krajevi za 20 до 30 godina. Neki krajevi koji su danas slabo napućeni ı bez znatnijee prometa mogu za to vrijeme, iz bilo kojeg razloga po-