Ekonomist

125

ПИ таштиј а а а gd, 10) | 080 > , :: Певај та о сна и О а- 3 5 Укупно ................-. 51,7 мил. м“ округ. дрвета

Кад је ива свршетка светског рата нестало Русије као највећег лиферанта, заузеле су њезино место друге државе. E томе долави у обзир још и велика потражба за дрветом иза рата. Чим је ова потражба вадовољена, а Русија опет почела да лиферује дрво у већој количини, настало је велико поремеБење у трговинским односима. Нове државе повлаче се у своје пређашње пијачне границе, за које је њихова поратна продукција услед хипертрофије инфлационих предузећа постала превелика. Настаје нужни пад цена, а услед разних околности и падање рентабилности производње: 1. Услед тога се опћенито наглашује потреба за ограничавањем производње, која би имала кроз смањену продукцију повећати цене и понова успоставити поколебани рентабилитет у пословању.

Ово ограничавање производње долази делом само по себи услед краха инфлационих предузећа, а делом добровољним ограничавањем у свим продукционим државама у години 1925. п 1926, а у неким већ и у години 1924.

Код нас је ову меру било теже провести него у другим државама, где су поседници шума једноставно износили на продају мање етате. У Босни је наиме највећи део шума предан на експлоатацију путем дуготрајних уговора и предузећа, која су инвестирала огромне суме у изградњу прометних средстава и инсталација, обвезана су на потрајност продукције, јер за амортизацију инвестираног капитала је боље радити макар и с минималним добитком него ли сасвим обуставити посао. У осталим крајевима, где се износе на лицитацију годишњи етати, трговци су регулисали потражбу на тај начин, што су узимали само најпотребније квантуме дрвета и апстинирајући се од лицитације оборили су цене испод предратног златног паритета.

У круговима шумске индустрије радо се наиме истицало, да су цене округлом дрвету превисоке ; отуд захтев за снижењем таксе. Било је допста случајева, где је та цена била доста висока и на више места прелазила паритет, али је то било само у изванредним приликама те последица повољне коњунктуре и велике конкуренције. Услед тога поседници шума нису хтели попустити

: В. Инж. Мариновић: Прилог проучавању извоза и увоза шумских производа. Београд, 1926.