Ekonomist

204 4

Ova sloboda, pogotovo onđe gđe ima više vrsti samouprava u stanju je da urodi nepoželjenim posljedicama, da ukupni porez države ı svih samouprava bude veći nego što Je sam prihod.

Da se tome predsusretne u onim državama u kojima Je samoupravama dozvoljeno da udaraju samostalne poreze, povučena je izvjesna oranica, tako da su neki porezi reservirani državi a neki opet prepušteni samoupravama. Ovaj sistem ukoliko Je tako proveden da samoupravama garantira pokriće njihovih izdataka, najbolje bi odgovarao interesima onih koji plaćaju poreze, budući da bi bilo iskljućeno da bi pojedini porez iznosio više nego Što Je prihod što se može lako dogoditi ako je isti prihod oporezovan po državi ı po samoupravama. |

U nekim državama koje izvjesne poreze sasvim prepuštaju samoupravama, sama država regulira neke od tih poreza prepušLlajući samo prihode tih poreza samoupravama i to iz razloga Što postoji opasnost, da bi kod potpune slobode u pojedinim samoupravama bile velike nejednakosti upogled poreza, a svaka moderna država ide danas za time da porezno opterećenje, vodeći naravno računa o ekonomskim prilikama, bude Jednako u svim djelovima države.

U ogromnoj većini financije samouprava baziraju se na prirezima na državne poreze. Dok neke općine jedan dio svojih prihoda pokrivaju prihodima svojih poduzeća, kao tramvajima, električnim centralama i sličnim poduzećima, te indirektnim porezima kao trošarinom i taksama, oblasti ı provincije glavni dio svojih prihoda dobivaju prirezom na državne poreze. Budući da su potrebe općina i ostalih samouprava bivale sve veće ı veće Lo su se ı prirezi konstantno povećavali tako da kod nekih poreza prirez iznaša ı deset do dvadeset puta više nego sam porez. Samoupravni prirezi bili su u mnogo slučajeva krivi da se izvjesan porez nije dao podnositi i da se je moralo sve poduzimati kako bi se tom porezu izbjegplo. Pogolovo u državama u kojima pored općine postoje ı druge samoupravne vlasti, sistem prireza znao je u mnogo slučajeva dovesti do apsurduma sav porez jer зе је događalo da je porez skupa sa prirezima bio veći od samog dohodka koji Je morao služiti bazom za odmjer poreza.

U koliko samostalni porezi samouprava ili pako njeni prirezi na državne poreze ne dostaju za pokriće izdataka koje samouprava polrebuje u vršenju svog zadabka, to taj manjak ukoliko se ne misli operirati sa -zajmovima ima redovito da nadoknadi sama