Ekonomist

205

država. Upogled te nadoknade imamo u glavnome dvije metode, supvencije ı dotacije.

Pod subvenciju podrazumevamo one doprinose države samoupravama za pokriće nekih specijalnih izdataka koji su od općenitog interesa kao: podizanje škola, gradnja cesta, regulacija reka ı slično. Pod ovu kategoriju morali bi unjeti i one izdatke koje bi država imala pokrivati samoupravama za djelatnost iz preneзепос djelokruga. Poznato je da mnoge samouprave, u prvom redu općine, imaju znatnih izdataka upravo iz djelatnosti prenesenog djelokruga pa bi bilo pravedno da te Гое konačno snosi sama država.

Kod subvenicija se redovito radi o vanrednim izdatcima samouprave koje ona ne može da pokrije kao što Je gradnja škole za seoske općine, ili eradnja jedne velike ceste za jednu manju ı siromašnu-oblast. Kod ovakovih vanrednih izdataka redovito sama država participira sa izvjesnim iznosom.

Pod dotacija podrazumjevamo redovite doprinose države samouprayama. U državama koje su ovih posljednih godina regulirale finanejalne odnošaje između države ı samouprava, sistem dotacija dolazi sve više ı više do izražaja. Vođeni tendencijom da porezni iereti n čitavoj državi imaju biti Jednaki, jer se tek onda privreda može nesmetano razvijati, danas mnoge države idu za time da skoro sve važnije poreze stave pod kompetenciju države ostavljajući samoupravama ı to redovito samo općinama IizvJesne mdirektne poreze. A kako pojedine općine obzirom na velike izdatke iste ne mogu pokrivatilih sa indirektnim porezima, a oblasti redovito nemaju ingerencije na indirektne poreze, to im se Шо izvjesna participacija na porezima koje ubire država.

Već iz ekonomskih motiva ne bi bilo uputno da država, oblasti ı općine imaju posebne porezne organe koji će voditi računa o utjerivanju državnih ı samoupravnih poreza. Ako Je čilav porezni aparat koncentriran u Jednoj ruci onda on ne samo Što je jeltiniji nego ima ı bolji uvid u ekonomske prilike pojedinog poreznika. Sistem prireza za račun samouprava ne iziskuje uporabu posebnog ćinovničkog aparata jer to vrše državni porezni Činovnici, nu u svakom slučaju kompliciraju konaćno izračunavanje visine poreza koji se ima uplatiti ı obzirom na različite prireze skvaraju porezne nejednakosti. Da bi se svemu tome izbjeglo, mnoge države ukinule su veći dio prireza ı posebnih poreza sa strane samouprava, nu sa druge strane samouprave participiraju na prihodu izvJesanih poreza.