Ekonomist

207

пе smije zalaziti u sitan rad Jer bi tu opet izbili sukobi između države ı samouprave.

Neupuštajući se ovđe u objam naše oblasne samouprave moram konstantirati da je ona manja neovo što su imali pokrajinski sabori u bivšoj Austriji,a mnogo veće nego Što su imale županije u Hrvatskoj ı Mađarskoj. Djelokrug naših oblasti od važnosti Je za pitanje financija samouprava jer od veličine djelokruga zavise ı ппапсјајпе рофтеђе samouprave. Za riješenje pitanja Ппапетапја naših oblasti naravno nije svejedno ако jedna samouprava ima budžet od 10 ili 100 milijona dinara. Čim je veći djelokrug tim su i veće ı potrebe pa po tome ı са еп ије pitanje financija naših oblasti. Po zakonu o oblasnoj i sreskoj samoupravi u djelokrug samouprave spada :

1. gradnja lokalnih željeznica, kanala, pristaništa, mostova, cesta, automobilskih veza, reguliranje poloka i bujica, odklanjanje opasnosti od poplave, iskorišćivanje prirodnih dobara;

2. staranje o unapređenju oblasnih privrednih interesa, ralarstva, stočarstva, vinogradarstva, voćarstva, šumarstva, Tibarstya, kao i tehničkim poljoprivrednim poboljšajima, pomaganje obrta, industrije i zadrugarstva.

2. briga o narodnom zdravlju, briga o socijalnim zadacima Као 1 ватафтуапје па imnapređivanju prosvjete, e NO obrazovanja, kao i čitavo nastojanje oko zadrugarstva. :

lako mi sa kompetencijom današnjih oblasti nismo zadovoljni ipak moramo priznati da je djelokrug takav da daje dovoljno mogućnosti za ozbiljan i koristan rad. Skoro čitav djelokrug: ministarstva građevina, ministarstva poljoprivrede, narodnog: zdraylja i socijalne politike mogao bi se koncentrirati u samoupravama.

Mi smo već naglasili da mora biti izvjesna podjelba rada izmedu države i samouprave pa prema tome ne bi imalo nikakova smisla da o pojedinim cestama vode računa i samouprava, dobična oblast ı ministar građevina, isto kao što nema smisla dao radu oko podizanja poljoprivrede vode podjednako računa oblast, i ministar poljoprivrede. Ministarstvo mora se koncentrirat na općeniti rad prepuštajući detaljan rad u pojedinim krajevima samim oblastima.

Na taj način višak rada kod oblasti odgovarat će smanjenje rada kod raznih ministarstava, jer u protivnom slučaju пуедепје u Život oblasnih samouprava značilo bi novi znatni teret za našu privredu i za naše poreznike.