Ekonomist

Сунчани часовници свих врсти демонстрирају се публици. Овом одељењу следи астрологија старог и средњег века л астрономски инструменти изложени у више просторија.

Геодезија. Инструменти и апарати само немачког порекла поређани од детињских ногу геодезије до најсавршенијих теодолита, нивелир — и фотографичких инструмената.

Картографија је тако обилато заступана, да запрема више сора.

Текстилна индустрија. Као што се код хемије ређају по столећима лабораторије по свом развитку, тако се п код текстилне индустрије ређају кроз 5 великих одељења комплетне инсталације по временском раздобљу и по културном напредку појединих народа. Надаље се предочује прерада од биљке до најфинијег предива и од ручног предења до најмодернијег селфактора, од ручног ткања до аутоматског разбоја, од технике Гобелена до Жакардовог равбоја.

Индустрија хартије. Демонстрирана је израда хартије од зачетка са прерадом крпа и израдом целулозе до најравно-

вренијих финих хартија са модерним машинама.

Графичкој техници и штампарији посвећено је даљних 6 одељења.

Jlusape u пецаре су исцрпно заступане и интересенти видеће много уређаја, којим се њихова грана индустрије унапређује п усавршава.

Пољопривреда Пролазимо кроз 9 сала, кров које би желели водити хиљаде наших сељака — земљорадника, да виде и да се уче унапређивању пољопривреде.

Од научног дела храњења биљке п ђубрења долазимо до разних справа — алата и машина потребних пољопривреди. Долавимо до ораница (живе зем; ље), које се обрађују, до жита у зрну, које жању најразноврс пијим : машинама све животописно

оригиналној величини. У засебним одељењима пројекционе аи и филм подучавају посетиоце.

Стижемо до огромног модела једног брда с којег жубори жива вода, а на којој водној жили су поређани млинови свих типова. Милота је погледати леп крај пун усавршеног рада.

У другом холу наилавимо на разне ветрењаче, које све редом појединачно пили све наједаред можемо сами ставити у погон уметним ветром, којег произведемо електричном струјом према упуствима на зиду.

Затим се попнемо на мало брдо и улавимо у алпинску млекарницу, која је овде (OD са целим својим унутрашњим уређајем до папуча пи постеље алпских становника. У кући наилазимо на уређај за рационалну употребу млека, израду кајмак ха, масла и сира.

Овим смо хтели дати само један летимичан преглед овог чуда од музеја а сигурни смо да ће многи посетилац Минхена,