Ekonomist

којп је дошао тамо на 5 дана, да гледа Шпнакотеке по остале многе галерије слика остати свих 9 дана у овом музеју, ако првог дана отпочне са посетом тог великог људског дела, у којем се види рад и снага живог света, који се бори с елементима п хита усавршавању свега што нам природа и земља пружа.

Пет. Т. Блашковић.

Светска Трговачка Марина“

Трговачки прекоморски саобраћај п промет био се попео пре рата до огромне количине. Трговачка пловидба била се у свим државама лепо развила. На првом је месту била увек велико-британска застава; а друго место беше заузела немачка. Крајем месеца јуна 1914. године — дакле у очи светског рата — светска трговачка морнарица броја. а је 80.586 овећих п великих бродова (пароброда, моторбродова и једрилица) за укупно 49,089.552 бруто тона. регледајући кретање превозних цена (возарине, наола и фрахта) опажа се да је осцилација била мала и да је у главном понуда тонаже од стране арматера одговарала потражњи тонаже од стране прекоморских трговаца.

За време рата трговачка морнарица играла је по целом свету огромну улогу. У главном су национални трговачки бродови били »реквирисани« од стране државе, које су ратовале. У другим државама знали су људи да »слободно плове« и тргују.... Нарочито су се у томе послу снашли — Грци.

Подморнице су међутим редом уништавале трговачке бродове сваке врсти. Губитии су били огромнт. Највеће су тубитке претрпили паробродарске пловидбе. До свршетка рата пропало је на дно морске преко !2 милиона тона бродова, у главном пароброда. Велика Британија изгубила је 429 од своје трговачке тонаже ; Француска 44%, а Италија, са једрилицама, око 58%.

Али за време рата радило се на светским бродоградилиштима даноноћно и пуном паром, нарочито у Северној Америци. Многа су бродоградилишта повећала своја постројења до огромних димензија доследно пи продукцију. Тако се де-

! Према подацима Шоуд“в Несз(ег ог Сћрртпе.

Таблица бр. 1 показује број п тонажу трговачких бродова од 100 1 од преко 100 бруто тона баждарења, коју су били на свету грађени и поринути у море о 1898. године до краја 1926. године.

Таблица бр. 2 приказује графички, како се на свету развијала градња трговачких бродова у истом раздобљу времена.