Ekonomist

417

и предлози које изнаша управни одбор наше емисијоне банке, по нашем мишљењу тешко да би у знатнијој мери могли придонети нормализацији прилика на нашем новчаном тржишту. Поред тога управни одбор Народне Банке изнео је овомприликом неке скроз нове погледе на кредит и на каматну стопу. Те теорије, будући да полазе са кривих предпоставака у већини су и саме криве па нити објашњавају и оправдавају садашњу висину наше каматне стопе а нити су кадре да нам пакажу исправно решење овог питања.

Као први узрок поскупљивању камата налави Народна Банка у начину пословања наших новчаних завода. Наши новчани заводи су претежно континенталнога типа. Они примају улошке и ескомптирају менице али и један део расположивих средстава улажу посредно или непосредно у индустријална и трговачка подузећа. На тај начин ризик је сувише велика и губитци па се новчани заводи морају регресирати у високом каматњаку. Велики новчани заводи морали би да поред Народне Банке сва своја расположива средства улажу лих у ескомпт меница и да се посвема окане било којег ангажмана у индустријална подузећа.

Кад би наши водећи новчани заводи и послушали Народну Банку па у најкраће време ликвидирали све своје послове и сва средства настојала пласирати у ескомпт меница, зар би се тиме решила привредна криза и постигло снижење каматне стопе > Наш менични материјал, то би бар морала знати Народна Банка, није никакав менични материјал у правом смислу речи. Ту су у веома ретком случају пословне менице, већином се ради о конто корентним кредитима који су ради веће сигурности, а делом m ради реескомпта код Народне Банке претворени у меничну вересију. Кад би наши новчани заводи сва своја потраживања по конто корентима претворила у менице, ситуација се не би ни најмање променила а ни ликвидет наших новчаних завода не би био ни за длаку бољи.

Да ескомпт меница код нас не представља никакове ликвидне тражбине пи да се према томе код нас ни не може развити право пословање меницама, крива је у првом реду управо Народна Банка. Она води једну изравиту политику контигентирања без икакова обзира дали су уручене менице пословне менице или су тек фабрициране да се онда могу реедисконтирати. Може једно од наших најбољих подузећа једном другом исто

Економист 21