Ekonomist

425

дани поклон Народне Банке оном уском кругу привредника и непривредника који или срећом или везама уживају знатнији кредит код Народне Банке. Зар је Народна Банка тиме што је свој ваматњак држала константно на 6% и најмање допринела снижењу наше опште каматне стопе. Ни најмање; њена ниска каматна стопа није имала друге последице него једно неоправдано богаћење оних који су пмали њезине кредите а да опћенитост од тога нија имала никакова профита.

Док друге банке свако мало настоје да своју каматну стопу доведу у склад са приликама на новчаном тржишту, наша Народна Банка нема ни најмањег утицаја, па је за општу привреду потпуно свеједно коју каматну стопу Народна Банка варачунава за ескомптирање меница. Њезина ескомптна стопа била би мерилом читавом новчаном тржишту тек онда кад би се уз тај каматњак могле код ње дисконтирати све оне менице које одговарају уобичајним уветима као два до три солвентна потписа, доспеће најкасније за три месеца и ослон на једну трговачку операцију.

Наша Народна Банка може да наведе да је она једина емиспона банка која у ових пет последњих година, са највећим и раније незапамћеним осцилацијама у висини каматне стопе, није мењала каматњак ва ескомпт меница. Ну то је и најјаснији доказ о нееластичности управног одбора Народне Банке, о његовом невођењу рачуна о правој ситуацији на нашем и интернационалном новчаном тржишту. Народна је Банка далеко. више водила рачуна о интересима оних привилегираних лица која су уживала њен јефтини кредит него о интересима опћенитости која се гушила код каматњака од 20 и више % и која од те кредитне политике није имала никакове користи, дапаче у колико су њезини конкуренти има ли јефтини кредит Народне Банке, могла је имати само штете.

Данас након 5 година што Народна Банка консеквентно стоји на каматњаку од 6%, био би интересантан одговор управног одбора Народне Банке, дали је њевина кредитна политика и висина њезине каматне стопе и у најмањој мери допринела санирању наших кредитних прилика. А то је по закону о Народној Банци и по очекивању наше привреде њен најглавнији задатак, којем она није ни у било којем погледу удовољила.

Као четврти узрок високог каматњака налази Народна Банка у тежњи појединих новчаних завода за претераној до-