Ekonomist

495

разних фондова и отписе разних губитака навађа, да ти добитци изнашају и два до три пута толико што је свакако претерано Међутим Народна Банка морала би узети у обзир, прво да се код израчунавања рентабилитета појединог дионичарског друштва мора узети у обзир и висина резервног фонда, а друго да се мора имати пред очима да је главни део дионичарске главнице уплаћен у сребрним динарима дотично златним крунама, или бар у динарима који су имали већу куповну вредност него ли садашњи па да дивиденда од 10% често пута не значи ни рента-

билитет од 2% фактично уложеног капитала.

Народна Банка на сваку дионицу од 500 динара, плаћа дивиденду од 400 динара или 80% дакле неколико пута већу него наши новчани заводи. Народна Банка правом би навела, да су тих њених 500 динара били предратни динари који данас представљају вредност од 5.500 динара па да дивиденда од 400 динара не значи већи рентабилитет од 7 до 8%. Народна Банка има у том погледу право али то псто морала би признати и осталим новчаним заводима који су добар део своје дионичарске главнице уплатили у предратним динарима и крунама.

Ако је дивиденда наших новчаних завода данас уза све то претерана шта се тек може казати за дивиденду Народне Банке која изнаша 80%. Велики Загребачки новчани заводи платили су у последњим годинама елиједећу дивиденду.

тедине 1924 15.5

године 1925 14.2

године 1926 14.2 а кад узмемо у обзир и резервни фонд излази да рентабилитет не износи ни 10%. Данас купња и градња кућа доноси далеко више а и свака друга привредна делатност одбацује најмање 10% па према томе ни дивиденда од !0%, није никако претерана бар није тако претерана да би против њезине висине морала устати чак и Народна Банка која како рекосмо плаћа дивиденду од равних 80%.

То би у главноме били узроци у којима Народна Банка види узроке данашње скупоће каматне стопе,а сад да пређемо на мере које Народна Банка предлаже ва ублажење те скупоће.

У првом ће реду Народна Банка настојати код Министра финанција да се снизе порези који терете новчане заводе. Будући да је већ укинут порез на улошке, тешко да би промјене порезног система могла дјеловати на снижење каматњака. Та