Ekonomist

~ IO

Предувимљивост нашег привредног света се не да уплатпити недовољним успехом појединаца. Ликвидирају се п престају послови започети у доба инфлације на нездравим основима послератних прилика. Можемо константовати, да Ce y садашњим привредним приликама ипак отвара много већи број предузећа од оних, који ступају у ликвидацију. Морамо видети у томе доказ привредне појаве, ва коју је још пре двадесет година чувени немачки научник Вернер Зомбарт рекао, да се поседи крећу »у правцу бољега газде«— 1п дер Richtung zum besten Wirt. |

Повећани број стечајева ми не морамо стога треттрати тако, како се ова појава оцењује у нормално доба. У садашњим приликама то је у знатној мери само неизбежно »пречишћавање«. Долазе »боље газде«. Они заснивају своје калкулације на једној стабилизованој валути. Они не рачунају са претераним послератним добитцима. Они he водити своја предузећа у духу оне штедње и онога поштења, којима су се одликовала и са којима су пожнела лепе успехе толика прератна поколења привредника у овој земљи.

Ал. Вегнер.

Pomorska statistika za 1926. 504. Slavko J. Sirišćević

Naša Uprava Pomorstva (netačno — premda zvanično nazvana „Direkcija za Pomorski Saobraćaj”) ponova nas Je zadužila svojom publikacijom o pomorskoj statistici naših luka za 1926. god. I u ovoj statistici sadržani su podaci za 64 naša pristamita, a nije publikovan saobraćaj za 43 manja pristaništa.

Publikacıja iznosi saobraćaj ladja, t. j. njihov broj ı njihovu kubaturu u registarskim tonama, promet robe, saobraćaj putnika ı statistiku pomorskog ribarstva.

Svi ви ki podaci veoma dragoceni i smatramo da Je vredno s njima se pozabaviti. |

Kad se uzme saobraćaj svih tih 64 pristaništa ujedno, vidimo, da Je stielo, odnosno da je otputovalo Jedrilja 6207 (u god. 1995. 5653), parobroda 63.603 (u 1925. 53.829). Neto kubatura Jedrilja bila Je svega 250 240 registar tona* (u 41995. 990 980), a ona

* 1 register tona: = 2,83 m3.