Ekonomist

456

Поред тога, Грчка увози и дрво за намештај, за бродарске конструкције, за коларске и друге потребе, али ово дрво делом добавља и из земље. Најзад, Грчка увози равне дрвене израде, као прагове, дуге за бурад, паркете, па и покућство, премда увов овога последњег нагло опада због високе царине која заштићује домаће творнице намештаја. Индустрију дрвених израда представљају у Грчкој многобројне столарске радионице, већег или мањег обима, које се налазе у свим градовима и које прерађују око 120.000 кб. м. дрва, страног и домаћег. Вредност ових производа процењена је за 1925 годину на 180 милиона драхми.

Хемијска индустрија. — Велику хемијску индустрију, која у Грчкој обухвата фабрикацију разних киселина и суперфосфата, представља шпрејска Творница Хемијских Производа п Гнојива. Основана пре 20 година, ова фабрика располаже парним погоном од 450 и петролејским погоном од 400 коњских снага, а упослује око 1000 радника. Производи вештачка гнојива на бави фосфора п азота у количини од 30.000 тона, што покрива највећи део земаљских потреба. Уз то она фабрикује сумпорну, авотну и хлороводоничну киселину (око 14.000 тона). Хемијско гнојиво израђује такође и пирејска фабрика Папаставру, која као спровину употребљава животињске кости, Творнице Оксигенос у Фалеру и Еолос у Пиреју производе око 40.000 кб. м. кисеоника и не мале количине ацетилена. Пирејско предувеће Алкохолних Пића израђује етер. Једна фабрика на реци Сперкији, са погоном од 1150 НР, продуцира око 800 тона калцијевог карбоната. Фабрикација минералних боја је тек у почецима : укупна производња износи 103 тоне, док се увози са стране близу 3000 тона. Једна творница у Атини израђује туткал од костију.

Специјално место у хемијској индустрији Грчке заувима производња уља од маслинове кошчице и фабрикација сапуна. Ове две гране хемијске индустрије, које су у међусобној тесној вези, а често и спојене у појединим творницама, раде из давних времена. Њихова продукција представља половину вредности укупне фабрикације хемијских производа у Грчкој. Њихови центри налазе се у крајевима где је маслинарство нарочито развијено, наиме у Пиреју, на Митилени, Криту, Закинту и Крфу, затим у Патрасу, Каламати, Волосу, Халкису. За израду уља употребљавају се маслинове кошчице и лоше маслине, које