Ekonomist

808

кобе између грчких власти, које нису хтеле да признају наше поданство поменутим лицима, и наших представника у Грчкој, који су били дужни да штите та лица, снабдевена нашим држављанским исправама. Ликвидација је извршена на тај начин, што је Грчка признала као наше поданике извесна лица која су лимитативно побројана у „приложеним списковима“ (око 460 породица) Да ли су ти спискови потпуниг То је питање. Међутим, факат је да се бар половина побројаних. -лица у списковима не налазе више међ живима, или се бар не налазе више у Грчкој.

Споразум о Хилендару израђен је у облику једне декла рације грчког министра спољних послова г. К. Руфоса, који у име Грчке признаје овој нашој задужбини сва права и привилегије освештане како Берлинским Уговором од 1878, тако и Севрским Уговором од 10 августа 1920. Берлинским Уговором (чл. 62) је Порта примила обавезу да призна и сачува традиционална права и привилегије и вековне слободе које уживају манастирске општине у Св. Гори, а Севрским Угововором (чл. 13) ова је обавеза пренесена на Грчку, с тим да она важи за „не грчке“ манастирске општине. Декларација грчке владе само помиње ове одредбе, не спецификујући обвезе грчке владе. Може ли се ова декларација сматрати довољном кад се зна, да одредбе поменутих међународних уговора нису сметале да нови светогорски устав окрњи извесне привилегије, које је Хилендар столећима раније уживаог Не упуштајући се у расправу овога питања, ми ћемо овде, илустрације ради, поменути само један случај. Од времена Св. Саве па све до данас, Хилендарска самосталност била је неприкосновена. Сада пак светогорски устав предвиђа случајеве у којима се Протат, као врховна власт у Св. Гори, може мешати у интерне ствари Хилендара. Тај исти устав намеће грчко поданство свим XHлендарским монасима, који су наши држављани. Најзад, можемо се запитати да ли је и хилендарска имовина ван опасности, јер су имања руског Св. Пантелејмона и бугарског 30графа пала под удар аграрне реформе. Овакав какав је, споразум о Хилендару је излишан, јер су и без њега обавезе из мировних уговора у важности.

Допунска конвенција о зони регулише службене односе у нашој лучкој зони у Солуну и организацију саобраћаја на прузи Ђевђелија — Солун. Она се зове допунска“ (сопуепшоп