Ekonomist

818

ђународни уговор, она је донекле морално везана да спроведе ратификацију истог, или да у случају неуспеха повуче консеквенце. То је једно правило међународне куртоазије. Ако се влада г. Заимиса није слагала са актом који је извршио г. Пангалос, она је могла да га не ратификује, односно да га не износи пред скупштину. Она то није хтела чинити. На против, сматрала је за свој лични успех једногласно одбацивање конвенција у атинској Вули.

Грчки министар иностраних дела г. Михалакопулос изјавио је да је влада била морално везана да атинске споразуме изнесе пред парламенат, пошто је, у томе смислу, дала обећање приликом једне интерпелације. Шта ово значиг Значи да је нлада, без икакве потребе, сама себе везала да конвенције износи пред скупштину, односно да је сама хтела то изношење, пошто је никакви прописи нису гонили на то. Ако су, дакле, атинске конвенције одбачене у атинској скупштини, то долази отуд што је влада г-. Заимиса хтела да их одбаци. Наша јавност је објаснила ову жељу грчке владе унутарњом ситуацијом у Грчкој. „Да би компромитовала режим генерала Пангалоса пише „Трговински Гласник“— који у народу и у војсци броји још увек доста присталица, влада г. Заимиса је хтела да 060реног диктатора, прикаже као велеиздајника; она је надувала две — три мање уобичајене одредбе које су ушле у атинске споразуме, и, представљајући их као повреду јелинске части и достојанства, поништила је све те споразуме на еклатантан начин, у пленуму парламента, уз сву потребну галаму и грандилоквенцију: нека зна јелински народ да је Пангалос продао Солун Србима!“ Са своје стране, г. Михалакопулос је у једној изјави демантово ово тврђење, уверавајући да никакви“ обзири унутарње политике нису руководили атинску владу у овом послу. Као доказ, он је навео факат да је цела скупштина једнодушно гласала против поменутих споразума. Овај факат није довољан доказ за такво тврђење. Јер ако је поништај конвенција имао да погоди г. Пангалоса, једнодушност скупштине у којој није било његових присталица не може ништа демантовати.

Свакако, бојазан атинске владе од поновних покушаја да се г. Пангалос доведе на власт није била без утицаја на њену одлуку да поништајем конвенција компромитује бившег диктатора у народу. Многобројне завере Пангалосових приврже-