Ekonomist

834

2.) ako članovi uprave ili veliki dioničari učestvuju u poslovima banke, ali ne iudovolie blagovremeno ili potpuno otud nastalim platežnim osnovama, već se u tu svrhu posluže kpeditom kod tog zavoda.

3.) ako članovi uprave uživaju prekomjerni kredit kod vlastitog zavoda ili taj kredit nije dovoljno osiguran ili su mu koncedirani povoljniji kpeditni uslovi, nego li drugim povlaštenim komitentima. | |

4.) ako banka plasira vlastite dionice ili dionice kojeg drugog dioničkog društva kod čijeg finansiranja ona sudjeluje prije nego što je dobila nadležno odobrenje za emisiju.

5.) ako banka otvori podružnicu prije nego što je dobila zato nadležno odobrenje. 5

6.) ако su vršene isplate ili primani ulozi bilo kakove vrste, nakon što je ustanovljeno, da je banka prezadužena, odnosno da ne može udovoljiti svojim platežnim obvezama.

7.) ako je banka prodala ili založila efekte koji su kod nje deponirani, a da nije za to imala nalog od deponenta, a ne radi se o slučaju iz t. 8. iz ovoga paragrafa.

8.) ako je banka dalje založila efekte koje je jedan njezin dužnik kod nje deponirao za iznos koji premašuje njegove Obveze ili ako je propustila da u slučaju dopustivog daljeg zalaganja osigura ispunjenje svojih obveza spram deponenta nabavoM efekata iste količine ı vrste.

9.) ako su provedene kakve transakcije sa svrhom da se izvjestan posao sklopljen po jednom činovniku ili funkcionaru bankovnog dioničkog društva s obzirom na prijeteći gubitak prikaže kao da je sklopljen za račun banke, ili obratno, ako se provodi kakva transakcija sa ciljem, da se koji posao sklopljen za račun banke s obzirom na izgled na uspjeh prikaže kao da |e sklopljen za račun jednog njenog nameštenika ili funkcionara.

10.) ako konzorcijski garancijski poslovi banke ili kakve druge obveze, koje mogu za banku povlačiti kakvo оргегесепје nisu provedene u njenim knjigama ili bez dovoljne jasnoće.

11.) ako za banku nastane kakva šteta zbog toga što пе роstoje pragmatike i poslovni naputci, koji bi odgovarali opsegu i prirodi poslovanja dotičnog bankarskog društva, ili se ne vodi dovoljna kontrola za održanje dotičnih propisa.

12.) ako tajni konti (Deckkonten), koji postoje kod glavnog