Ekonomist

839

norme imat се svakako širi krugovi interesanata mogućnost da prafe poslovanje dioničkih društava odnosno novčanih zaмода kod kojih su uložili svoj novac i ta mogućnost znači VIIO· važan elemenat zaštite koju im država treba da pruža u interesu zdravog razvoja ekonomskog rada. Više ne možemo tražiti. Onaj, koji nema dovoljno razumijevanja ili se ne brine da sazna ono što moža saznati iz autentičnih podataka, neka nosi posljedice. Tu treba da vrijedi analogno rimska pravna poslovica:, „ignorantia iuris nocet“.

4.) Rukovanje s deponiranim efektima kod novčanih za voda.

Vidjeli smo napred kako je ovo pitanje riješeno u austrij_ skom zakonu od 29. jula 1924. Drugačije je ovo pitanje regulirano u njemačkom zakonu od 5. jula 1806, s novelom ođ 21. novembra 1923., te u čehoslovačkom zakonu od 10. · oktobra 1924. o dužnostima bankara kod pohranjivanja efekata. Njemački i češki zakon propisuje da bankar odnosno trgovac, Koji prima tudje efekte u zalog ili u depot mora primljene efekte zabilježiti u posebnu knjigu s oznakom nominale i vrste pohranjenih efekata. Ovakve efekte dužan je depozitar pohraniti odijeljeno od svojih vlastitih. (Individualni depot). Ako depozitar ima dobiti pravo da može pohranjene efekte čuvati kumulativno sa efektima drugih deponenata zatim da ih može pohraniti na drugom miestu, da ih može dalje založiti i da ih može upotrebiti za glasanje, onda mora zato dobiti pismeno ovlašćenje od strane deponenta. Isto je tako potrebno pismeno ovlašćenje od strane deponenta u svrhu da depozitar može po svojoj volji disponirati sa pohranjenim odnosno založenim efektima. Razlika je izmedju čehoslovačkog i njemačkog zakona u glavnom u tome, da se njemački zakon odnosi na deponiranje kod svakog trgovca, dok se čehoslovački zakon odnosi samo na depozite kod banaka.

Analogne propise sadrže njemački i čehoslovački zakon 0 rukovanju i evidentiranju efekata koje komisionar odnosno bankar nabavlja po nalogu svojih komitenta. Ovi propisi važe i za naloge za izmjenu, subskripciju i opciju elekata. Ро čehoslovačkom zakonu (8 6.) dužan je bankar da po nalogu nabavljene efekte unese u propisanu posebnu ecvidenciju najkasnije u roku od 5 dana po izvršemoj nabavi. Unosom u tu evidenciju prelazi vlasništvo na efektima ex lege na deponenta, a ban-