Ekonomist

843 društava na području Vojvodine te Hrvatske i Slavonije, zatim čl. 9. 10 i 11. srpskog zakona o akcionarskim društvima od 10. decembra 1896., kao i čl. 208 i suvisle ustanove austrijskog trgovačkog zakona od 17. decembra 1862.*)

ЧЛАНЦИ

ZAŠTITA ULAGAČA NA KONGRESU PRAVNIKA.

Ovogodišnji pravnički kogres koji se održavao u Sarajevu, posvetio je osobitu pažnju nekim pitanjima ekonomskog i SOcIjalnog karktera. Tako se raspravljalo o kolektivnim ugovorima između poslodavaca i radnika, o načelima našeg pomorskog prava, o izvršenju presuda obraničkih sudova i konačno o zaštiti ulagača;

Zaštita ulagača pitanje je kojemu se zadnja dva tri decenija posvećavalo dosta pažnje a da se nigdje nije došlo do rezultata koji bi potpuno zadovoljili. Pogotovo poslije rata, kad je slom znatnog broja novčanih zavoda koji su primali uloške svratio poZornost pozvanih faktora na pitanje zaštite ulagača a time i nesmeftane formacije novog nacionalnoga kapitala, mnoga zakonodavstva kušala su da pozitivnim normama osiguraju tu zaštitu. Koliko će ona u tome uspeti teško je za sada predvidjeti, treba najprije da dodj> jedna jača ekonomska kriza, da se uzmogne vidjeti solventnost i likvidnost novčanih zavoda kojima je Dpovјетеп dobar dio nacionalne štednje. U normalno vrijeme i bez ikakovih propisa u pogledu zaštite ulagača, rijetko dolazi do sloma jačih i većih novčanih zavoda.

Slom mnogih naših novčanih zavoda u ovo nekoliko posljednjih godina, gubitak od nekoliko stotina milijona uložaka uticalo je bez sumnje na naše pravničke krugove, da ovom važnom р!tanju posvete pumu pažnju, iako je ovo pitanje više ekonomsko nego pravničko. Budući da u prkos sloma tolikih naših novčanih zavoda do danas nitko nije pozvan na odgovornost, iako je u većini slučajeva bio čisti kriminal, skupa sa zaštitom ulagača tretiralo

%* Na pojedine interesantne pre!doge i ·rgumente. koje su izni eli g.g. prof. Velimir Bajkić i D-r. Milorad Nedelković tokom diskusi e u sekci,i III pravničkog kongresa u Sara evu 24 IX 1027 o označenoj temi osvrnut ću se posebnn.