Ekonomist

848

kod industrijskih poduzeća pa bi time takova poduzeća bila prisiljena ili da obustave rad ili pako da se stave pod okrilje stranog kapitala, tako da bi posljedica bila ta, da bi strani kapital u još većoj mjeri bio angažovan u našoj privredi, i to kod poduzeća koja smo do zada mi imali u našim rukama.

Oni pako novčani zavodi koji bi se i nadalje htjeli posvetiti finansiranju industrije, brzo bi ostali bez potrebitih sredstava, budući da nebi više mogli primati uloške pabi poduzeća koja oni finansiraju brzo došla u poteškoće.

Novčani zavodi koji bise po provedbi traženja kongresa pravnika, bavili isključivo sakupljanjem uložaka bila bi na čudu kuda da plasiraju svoje uloške, jek kod nas apsolutno sjegurnih kratkoročnih angažmana ni nema. Posljedica bi bila da takovi novčani zavodi ne bi bili u stanju da plaćaju nego minimalni kamatnjak; u Engleskoj se u većini slučajeva za takove uloške uopće ne odobravaju kamati ili najviše dva do tri po sto.

Sa druge strane industrijalna poduzeća ostala bi bez potrebitili kapitala pa bi bila prisiljena da plaćaju horendne kamate, samo “da do njih dođu. Na taj bi način disparitet izmedju kratkoročnih i dugoročnih angažmana bio znatno veliki, opet na štetu normalnog razvitka naše privrede,

Mi ne vidimo opravdanoga razloga da se novčanim zavodima koji primaju uloške zabrani da se posvete i finansiranju naše industrije. Doduše poslije rata neki novčani zavodi imali su izvjesnih gubitaka kod pojedinih industrijskih angažmana, пи оуде тоramo uzeti u obzir da su to bila poratna vremena kad su se osnivala i takova poduzeća i na takav način da je a priori bilosjegurno da vode u propast. Pored toga na čelo nekih novčanih zavoda došli su preko noći neki mladi ljudi, bez dovoljnog iskustva i sa izvesnim kriminalnim tendencijama, pa koje onda čudo da su upropastili zavode koji su im sticajem prilika došli pod ruke. Danas su prilike već druge, i danas je пазе novčarstvo već prilično pročišćeno a da je bilo više odlučnosti sa strane vlasti, pa neke kriminalne tipove našeg novčarstva privelo zasluženoj kazni, proces Čišćenja bio bi ubrzan i naša javnost imala bi danas više povjeremja u naše novčarsto nego što ga faktično ima kad vidi, da svak može da radi šta ga je volja, bez ikakove opasnosti da će za svoja пеdjela i svoje propuste i odgovarati.

Naši vodeći novčani zavodi imali su iz raznih industrijalnih angažmana velike profite pa će te profite imati i u buduće. Ра-