Ekonomist

898

Камисија може гуноправно решавати само када је присутно две трећине њених чланова. Одлуке се доносе већином од две трећине присутних чланова.

Un. 36.

Законско седиште Међународне Комисије је утврђено у Братислави за једву периоду од пет година од пана ступања на снагу ове Конвенције.

Го истеку ове периоде, Комисија ће имати право да се за једну нову петогодишњу периоду премести у једну другу варош на Дунаву по турнусу чије ће модалитете она сама поставити., |

Чт 37

Међународна Комисија ужива, како за своје инсталације, тако иза пичност својих делегата, исте привилегије и имунитете, који се признају за време мира као и за време рата акредитованим дипломатским агенти

Она има право да истиче на својим објектима н на,својим непокретностима једну заставу, чији облик п боје она сама одређује.

Чл. 38.

Пред Комисију се износи свако питање које се односи на тумачење п примењивање ове конвенције.

Свака плржава која би била у стању ла се, противу једног решења Међународне Комисије, позове на разлоге основане на ненадлежности или повреди ове конвенције, моћи бе у року од шест месеци изнети спор пред специјалну јуристдикцију организовану ол стране Друштва Народа: По сваком другом мотиву тражење у сврху изравнања спора може поднети само она држава или оне државе кује су територијално заинтересоване.

У случају где би једна држава одбила да се повинује једној од донетој од стране Комисије на основу власти тито је онима по овој х цији, спор ће се моћи нанети прел високу јурисдикцију назначену у ставу 2. а под условима предвиђеним у статуту речене јурисдикције.

ТУ. ОНПШТРЕ ОДРЕДБЕ __ ап.39

Међународна Дунавска Комисија п Европска Дунавска Комисија предузеће потребне диспозиције да би осигурале, у колико је то могуће и корисно, једнообразност љунавског режима.

Оне ће у том циљу редовно измењивати међусобно сва обавештења, документа, записнике, проучавања и пројекте који могу интересовати једну и другу Комисију. Оне ће моћи по заједничком споразуму доностити извесне прописе, који се односе на пловидбу и речне полицију.

Чл.40

Државе потписнице ове конвенције настојаће да засебним конвенцијама угврде једнообразне прописе грађанског и трговачког реда, санитетске и ветеринарске који се одкосе на вршење пловидбе и на уговор а транспортовању .

,

Чл. 41 Сви уговори, конвенције, акта и аранжмани по патању режима међународних река у опште, а Дунава и његових ушћа напоес, који су на снази у моменту потнисавања ове конвенције остају и даљеу важности у свима оним својим одредбама које нису укинуте или измењено претходним стипулацијама. Чл. 42

Овај ће статут моћи бити измењен по истеку рока од пет година од његовог ступања на снагу, ако то буду захтевале две трећине држава потписница означујући одредбе које ом изгледају погодоне за ревизију. Ови захтеви биће упућени влади Француске Републике, која ће сазвати у року од шест месеци једну конференцију на коју ће бпти позване да учествују све лржаве потписнице ове конвенције. :