Ekonomist

887

њем ставу. Пред овим судовима чије седиште треба да је по могућству што ближе реци, биће саслушан, ако то треба, чиновник Ксмисије који је повреду доставио.

Чл. 31.

У судским предметима који се односе на пловалдбу Дунавом, а изнети су прел суд једне прибрежне државе, не може се захтевати од странаца никаква кауција iudikatnm зоју1, због њихове народности или због тога што они немају домицил нити место сталног пребивања у земљи у којој је тај суд или што У њој немају имања. ;

Капетан или власник брола неће моћи бити спречен да настави свој пут због једног предузетог пропеса против њега, чим положи кауцију тражену од судије по предмету расправе.

Чл. 32

У циљу одржавања и побољшања услова пловидбе у сектору Дунава између Турне Северина и Молдаве, тако званих Гвоздених Врата и Катаракти биће установљена, заједничким споразумом између обеју односних прибрежних држава и Међународне Комисије, специјални, технички и административни сервиси који ће имати своје центтрално седиште у Оршави, пе искључујући тиме помоћне сервисе, који би-се могли у случају потребе успостављати на осталим тачкама тога сектора. Изузев пилота који се могу бирали од припадника свих нација, персонал ових сервиса бике биран и паименован од стране обеју односних прибрежних држава, њиме ће управљати шефови сервиса паименовани од истих држава и потврђени од Међународне

те

Комисије. алт. 33.

На предлог сервиса предвиђених у претходном члану, Комисија ће одлучивати о корисним мерама за одржавање и побољшање пловности минпстрације сектора као и о таксама или евентуално свим осталим [ ма намењеним истој сврси, а да се из тога не могу изводити никакве обавезе на финансијске подпоре од стране заступљених влада. Она ће једним нарочитим правилником утврдитим функционисање сервиса, начин наплаћивања такса и награђивања персонала. Она ће ставити на расположење ових сервиса опреме, зграде и инсталапије предвиђене у чл. 288 Гријан. Угово Када буду отклоњене природне тешкоће, којима је мотивисано установљавање овог нарочитог режима, Комисија ће моћи одлучити о његоBOM укидању и ставити сектор под одрелбе које важе, У погледу радова и такса, за оне остале делове реке који чине границу између двеју држава.

Чл. 34

Комисија може, ако то сматра за корисно, примењивати аналогни административни режим и на друге делове Дунава и његове речне мреже који би представљали за пловидбу исте природне тешкоће, и укидати га под условима предвиђеним у предходном члану.

Ur. 35

Међународна Комисија сама утврђује ред својих радова по једном правилнику који ће донети У свом пленарном заседању. Када доноси свој голишњи буџет, она тада утврђује и укупан допринос што га свака држава заступљена у њој треба да поднесе за покриће њених општих административних издатака.

Она утврђује број и место својих периодичних сесија, реловних и ванредних, и установљава један стални извршни комитет састављен од делегата присутних у њеном седишту илиод њихових заменика, а коме је дужност да пази на извршење одлука примљених у пленуму као и на добар рад сервиса. Председништво комисије, за један период од шест месеци, одправља свака делегација по једном турнусу утврђепом према габучном реду заступљених држава.