Ekonomist

904

ми противу тога бранили На сваку таку забрану ми смо одговарали забраном увова из Аустро-Угарске Монархије опет е позивом на ветеринарне разлоге, а без обзира на то који су артикли долазили под режим забране. Са формалног гледишта овај позив на ветеринарне разлоге, приликом забране увова индустријских артикала (а то је била наша реторвија) могао је изгледати и нетачан и неозбиљан; али је он био врло згодан да покаже аустро-угарској влади, да се не може забрањивати увоз стоке онда када сточне заразе нема.

Ми се данас налазимо у сличном положају,и не бисмо требали избацити из комбинације једно средство које се у прошлости показало као ефикасно.

НЕ

Ограничење највећег повлашћења у његовој практичној примени путем увозних забрана.

У току рата напуштен је принцип слободне трговине т. ]. поред оних изузетака који су били предвиђени у предратним трговинским уговорима (безбедност државе, санитет, ветерина), заводе се забране из економских разлога (исхрана, снабдевање војске, заштита домаће радиности, чување домаће валуте, одржавање равнотеже у платном билансу, ит. д.). Поселе рата. очекивало се, или бар надало се, да ће се те економске забране убрзо укинути; али се та нада није остварила: забране економског карактера постоје готово у свима државама (изузев наше) јоши данас, и поред енергичног настојања Лиге Народа да се оне укину.

(С овбиром на њихову практичну примену увозне забране (нас моментано интересује само увовне забране) могу бити двојаке: |) или су ошште увовне забране које не трпе изузеmaka им које се као такве примењују према свима државама, 2) или су опште увовне забране, али са многобројним изузетциама, који се чине путем индивидуалних дозвола, контингената и томе слично.

Са теоријског гледишта могла би се дискутоватии једна и друга врста забрана; за питање које нас интересује важна је само она друга група т. ]. опште забране уз изузетке.

У пракси ова се забрана примењује на следећи начин.

Држава А. забрани увоз робе а. Забрана је општа т. ј. по гласу дотичног декрета она би требала да важи према свима