Ekonomist

903

Узмимо примера ради једну државу која би била наклоњена типу трговинских уговора са највећим повлашћењем. Таква држава даваће врло радо највеће повлашћење свима трећим државама, које би биле вољне да јој са своје стране даду највеће повлашћење; али је сасвим друкчији њен положај према државама које нису присталице тога уговорног типа, т. ]. према државама које закључују диференцијалне уговоре. Према таквим државама и држава присталица уговора са највећим повлашћењем неће дати највеће повлашћење у потпуности, већ само делимично, а из простог разлога што је такав ми еквиваленат који она добија.

Ова мала екскурзија била је веома потребна јер нам даје путовођу за питање које нас интересује. Државе, које одржавају режим забрана уз изузетке путем индивидуалних _ дозвола, могу се са пуно разлога изједначити са државама које практикују тип диференцијалних трговинских уговора. Разлика је квантитативна а не квалитативна, т.ј. и једне идруге имају диференцијалан поступак, само једне у већем а друге у мањем обиму.

Са овим изједначењем, а у вези с раније изложеним, дат је одговор на питање које нас овде интересује. Наша је држава присталица трговинског уговора са највећим повлашћењем, и она ће врло радо задржати и примењивати овај уговорни тип у односима са државама, које су такође присталице овог уговорног типа, а које га и у пракси ригорозно примењују. Према државама пак, које су присталице диференцијалних уговора, као и према државама које одржавају режим забрана уз индивидуалне дозволе — што у практичној примени излази на једно и исто — има се најовбиљније узети у оцену питање диференцијалних уговора. Дотичне државе не могу се жалити на такав наш поступак: онај који примењује према нама диференцијални поступак, има увек да рачупа с тим, да може бити и с наше стране диференцијално третиран.

На завршетку једна кратка напомена. У излагању које претходи ми смо покренули три крупна, могло би се рећи врло крупна питања из наше трговинске политике, од чијег решења зависи не само кретање и развитак наше спољашње трговине

већ донекле и развитак наше привреде у опште. С обзиром на овакав значај покренутих питања нико несме имати претензије да у оквиру једнога чланка да једно дефинитивно решење. Ми смо додуше анонсирали решења која се могу увети у ком-