Ekonomist

905

«По среди јепитање— рекли смо — које мора интересовати и Хипотекарну Банку и Државу. — Државу у првом реду, јер она је та која је дужна да накнади губитке Хипотекарне Банке. Кад би била само реч о зајмовима, које је Х. Банка начинила на страни, могло би се рећи: у колико се динар буде поправио, у толико ће се мање издати за куповину стране валуте. Али шта да се ради са улагачима и осталим поверио“ пима, којима се мора исплатити онолико динара, колико су Банци поверили:. Остаје једно од овога двога: или да се улагачи и остали повериоци принуде на неко поравнање (што је, на жалост, већ ушло у моду) или да Држава потегли сву штету».

Данас, после три године, почела се подизати завеса и ми видимо у раду Хипотекарне Банке не само оно што смо назпрали, већ!а још нешто горе.

Многима ће бити познато како је пре ратова Управа Фондова давала зајмове највише до половине процењене вредности имања. Процена је била строга, јер нам је познато како су се многи дужници жалили, да им је вредност пмања ниско процењена. Тадаје Управа Фопдова радила на овој основи: На имање, које је у дотично доба имало у грађанству вредност 20.000 дин., а које је процењивачки одбор проценио са 20.000 дин., Управа је одобразала на име зајма само 10.000 дин. т. ј. само половину од процењене вредности имања.

Па и тако радећи, Управа Фондова није баш увек била осигурана. У току ол 23 године наилазиле су кад п кад такве прилике да продајом имања Управа није могла доћи до свог потпуно потраживања. |

Да видимо како у погледу давања зајмова поступа данашња Хипотекарна Банка.

Ко је у последње време пратио огласе у «Политици» и другим листовима, могао је међу њима запазити и огласе о слободној продаји оних имање, која дугују Хипотекарној Банци. Ради примера навешћемо неколико тих продаја.

Један оглашава, да продаје своју нову кућу за милијон динара, с напоменом, да у ту цену улази и дуг Хипотекарној Банци од 500.000. динара. Други продаје своју нову кубу га 300 000 динара, у коју своту улави у дуг Хипотекарној Банnu од 150.000 динара. Трећи оглашава, да продаје своју нову кућу ва 800.000 динарг, од које је своте 400:000 динара дуг Хипотекарној Банци ит. д. АЦА Ју

3: