Ekonomist

Дубина корита је такођер променљива. Она се низводно повећава, што свакако зависи и од труктуре самог корита. Највећу дубину од 70 м. Дунав достиже у Казану. Брзина је тагођер променљива. Нешто бржи ток пре уласка у Панонску равницу успорава се, што је свакако последица незнатног пада. Дунав је набјржи у Бердапу.

На више места саграђели су преко Дунава велики и добри мостови. TARO имамо мост код инца, Беча, Будимпешете, С стојева, Н. Сада, Черноводе. У пројекту јесу мостови код Бетине који треба да веже Барању и Бачку, мост

код Панчева, који би везао тај део Баната са Београдом и мост а — Ковин. Историјско значење пма прелаз код Изачке на доњем Иупаву између Исмаила и Галца, где је претпао султан Осман наступајући против Пољске. Руси су за време руско турског рата прешли Дунав код Зимице. да време последњег светског рата било је такођер обостраних прелаза Дунава и с наше стране и са стране Аустро-Мађара

bi

Највећа 1е река, као што се вна, у Европи Волга, она има :M.. Па ипак Дунав има куд и камо веће значење. · Разлози би могли бити ови:

Зе 500

а

Х.

1) Дунав тече кроз седам европских држава: Немачку, Аустрију. Чехословачку (границом) Међарску, Краљевину С.Х.С(., Бугарску (границом) и Румупију.

Волта иде само територијом Русије те се не може сматрати светским саобраћајним средством, већ локалним.

2\ Дунав се улива у отвсрено Црпо Море, приступачно (светском саобраћају.

Волта у затворешо Каспијско Море те тако нема свет«ског значаја.

Највад правац и ток Дунава. има већег значаја у погледу Оороларења, но правац и кретање Волге.

И над осталим рекама европским Дунав као међународпо саобраћајно средство има преимућство. Поменућемо само Рајну, алти она. има само значење за Немачку и Холандију. Као што је познато Лудвиковим Каналом веван је Дунав са Рајном, те јетако преко тих европских вена вевано Северно м Црно Мере.