Ekonomist

196

Posebno mesto u Dawesovom planu zauzima pitanje nem. Нnansijske stabilizacije. Dužnost komiteta je bila i „da ispita potrebne mere za stabilizovanje monete“. | ako je nemačka već 15. nov. 1923. zavela rentenmarku na zlatnoj podlozi, ipak tim pitanje stabilizacije nije bilo rešeno. A bez jake i stalne stabilizacije monete nije se moglo niti zamisliti sprovodjenje plana. Zato se u zveštaju na uvodnom mesiu govori O stabilizaciji, i kao prvi korak ka planu je, da se uspostavi nova garancija za stabilizovanost monete. Plan zahteva da se sve novčanice koje su u prometu poviku, da se osnuje nova emisiona banka koja će na помој- озпом! 1хдаvati novčanice i prema novim odredbama da se izvršuje regulisanje novčanog tržišta. Tada su bile tri državne banke koje su obavljale lin. reorganizaciju: /e/c/sbanP, Renfenbank i GolddishontbanP. Ali niti jedna od ovih nije mogla da posluži ekspertima kao gotovo telo koje bi moglo da u nastavku svoga rada ргоуеде поуо тоnetsko organizovanje. Trebala je nova banka i to koja bi vršila u glavnom izdavanje novčanica, ali bi ipak bila banka banaka (Bangue des banques), kako se u Izveštaju kaže, i vršila bi poslove koje obavlja Reichsbanka. Ta banka treba da je telo samo za sebe. Bilo bi neovisno od Reicha, a savezne sile bi imale u njoj indirektnog učešća. Banka bi bila nova орса financijska garancija, 1, Као ı svi radovi plana, bila bi pod izvesnim nadzorom. Uz to u akcijskom kapitalu banke sudelovali bi savezni novčani zavodi, i kontrola nad radom banke bi bila tim opravdanija.

Nova Reichsbanka konstituisana je zakonom od 11. oktobra 1924. g. Uloga banke je da uvede u cirkulaciju novu monetu, olakša plaćanje i da kapital kojim raspolaže, korisno upotrebi. Banka ima privilegovano pravo izdavanja novčanica. Osnovana je na 50 godina. Rentenbanka, koja je osnovana prigođom prelaza pap. marke u rentenmarku, likvidira a na mesto nje će se Osnovati nova Golddiskontbanka!*) u novoj Reidsbanci. Kapital nove Reichsbanke iznosi 300 mil. zl. m. a može se povisiti, u slučaju potrebe na 400 mil. Sastoji se od 100 mil. preuzetih akcija stare Reichsbanke dok ostalih 200 ili 300 mil. zl. m. Akcija plasira se u stranim državama. Novčanice banke moraju biti pokrite sa 40%/6

5) Za vreme moneiske reorganizacije osnovana je uz sudelovanje stranog kap tala, 7. maria 1924. g. Golddiskontbanh sa kapitalom od mil. liv. šterlinga, kojoj je bila svrha da omogući trgovini i industriji fakše plaćanje prema stranim državama. Banka o kojoj je ovde govor bila bi emisiona banka, koja bi posle 90 g. preuzela posao novoosnovane Reichsbanke.