Ekonomist

149

poslednjih triju godina“... „Plan je, po rečima eksperata odre ba čija će primena očuvali miran tok za vreme koje je ротеђпо da se uspostavi poverenje — a, dodaje generalni agent, poverenje je već гецзјацизапо, 1 pokušaj je već učinjen sa više strana“. Ostaje da se Nemačkoj odredi „definitivna obaveza“ na apsolutnoj bazi „koja ne traži tudju zaštitu“, završaje gp. Gilbetr.

Nastaje pitanje koje se do sada nije fretiralo: revizija. Čega? Zaključka C. D. R. od 27. aprila 1921. g., koji sa saveznici jednoglasno prihvatili na svojoj konferenciji od 30. aprila i 5. maja 1921. u Londonu, kojim se Nemačkoj odredjuje da plati u ime ratne oštete 132 milijarde zl. m., što je ova ralifikovala 11. maja 1921. Pitanje veoma važamo, a ujedno i veoma problematično. Dawes se nije dotakao toga pitanja. On je ustanovio plan plaćanja „prema programu koji odgovara sivarnocsti“, kako i toliko da se plaća bez obzira na to kako dugo da se plaća. Pitanje visine duga nije tada niti bilo postavljeno jer je bilo rešeno i nikakva pofreba nije zahtevala da se to rešenje poništi. „Nemačka može platiti“ izvesto je Daves, i lo je bilo dovoljno da se razume da može platili svih 132 milijarde. Kako dugo? dok ih ne otplati. Ali 2500 miliona zl. m., izjavio je Zom Dubois, 26. |. 1928. g. u Ргапcuskom Parlamentu „... ne predstavljaju niti 27%, kamate. Nemačka do sada nije oiplatila ne samo niti jedan su (soy 5 centi) nego niti 1", od dužnih kamata“.7) Da li se to može nastaviti? Na to pitanje odgovora deo čl. 234. Mir. Ug. koji kaže „... Rep. će komisija imati sva prava da produlji vreme i muodilicira način plačanja, koji se odnosi na čl. 233., ali ona ne može primeniti nikakvu svoftu bez naročitog ovlaštenja vlada koje su u komisiji. zastupane“. Značilo bi da C. D. B., na temelju raznih dogadjaja, predloži reviziju zaključka Londonske Konferencije od aprila 1921. i Od avgusta 1924. g. Prva bi imala da poništi visinu duga koja je Nemačkoj odredjena, a druga da sprovede reviziju Davesovog plana.

Visinu reparacione sume ne mogu smanjiti niti eksperti niti C D. R., a niti ma ko drugi osim jednoglasnog zaključka svih ratnih saveznika. To pitanje ne ovisi o držanju jedne ili druge velesile prema Nemačkoj. I ako „ratni troškovi predstvavljaju sumu ratnih izdataka i uirošenih predmeta za vreme rata“ kako je delfinisao g. Velimir Bajkić, na sednici podkomisije za ratnu štelu,

+ Journal offictel, 27, |. 1928. g. br. 7,