Ekonomist

16

komitet bio po svojoj zađaći mnogo važniji od drugog. Dok je izveštaj drugog komileta,) koji-je sadržavao svega 15 sirana (4%) i to 7 st. uvoda a 8 sledećih po planu, ostao bez ikakve praklične primene, izveštaj prvog: komiteta =) bio je izradjen majprozrenije, i, dobivši ime svog predsednika, stvorio za financijske · natke uzor primer o rešavanju ekonomske krize. Revnost komiteta se vidi i po tome da su održali 54 skupne sednice, a osim toga održao je podkomitet za stabilizaciju 81 sednicu, a podkomitet za budžet 63 sednice.

Dawesov plan, kako je nazvan izveštaj prvog komiteta, ispunjavao je svima uvetima da reši jedno od najkomplikovanijih ekonomskih i političkih pitanja koje je u to vreme obuzimalo Evropu. 1 ako pitanje opstanka Dawesovog plana nije zagarantovano, jer je potpuno nemoguće stvoriti jednu aproksimaciju političkog karaktera — koji je u reparacionom pitanju uvek dominirao nid ekonomskim karakterom — koja bi bila nepovredjena pola stoleća. Nemoguće je da se stvori neka vrsta i ekonomske mašine kad nije sigurno da li će sva ona pomoćna sredsiva, koja su u tom stroju, uvek doprinositi kvantume koji su potreDni za njihovo podržavanje. Zato Dawesov plan nije večan. Njega obara 1! 10 510 se pre njega pokušavalo da reši to pitanje. Ођага ! орагасе са što se za njegovo ispunjavanje zahteva ne samo miran politički život i konstruktivan ekonomski razvoj Nemačke, nego i sviju onih država koje su sa planom vezane.

Plan je imao dvojaku svrhu. Prva je svrha bila: „da izmedju vlada saveznika i Nemačke uspostavi permanentan ı nov ekonomski mir“ kako se kaže na uvodnom mestu izveštaja. Trebalo je izmiriti obe strane, i na novoj osnovi stvarati mogućnost da se, Za dobro sviju, otklone sve zapreke koje koče političkoj suradnji ratujućih naroda. Toj ulozi je plan, i ako je ta njegova crta kroz ceo plan, kroz celu iđeju njegovih tvoraca bila neznatna, udovoljio značajno. On je najviše poslužio da se stvori „politika Locarna“ i da se u Društvu Naroda stvori ravnopravnost izmedju naroda pobedjenih i onih koji su pobedili.?) Druga je svrha bila ekonomska. „Plan je eksperata ispitivao pre svega da svede problem re-

3) Карроте ди Second comitć dPeaperts — Paris 1924.

4) Rapport du Premier comitć d'enperis - Paris 1924.

5) Ovim nismo nikako hteli osporiti tumačenje autora plana „shvatamo po=verenu stvar tehnički a nikako politički“, jer je pitanje reparacije samo po sebi bilo i općeg političkog karaktera.